23.4.15

PUDDING ROTI SEDAP SANGAT


Resipi Pudding Roti ini merupakan resipi dari buku "The Great Malaysian Breakfast" yang ditulis oleh Dato' Zakiah Hanum, bekas Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia.  Buku "The Great Malaysian Breakfast" ini adalah di antara beberapa koleksi buku masakan/resipi yang masih Kak Raja simpan dengan baik untuk dijadikan rujukan/idea ketika binggung memikir apa yang hendak dimasak saban hari. 

Satu perkara yang Kak Raja kagum ialah kegigihan Dato Zakian Hanum ini, sure she was a very busy lady, apataknya dah le seorang boss yang perpangkat tinggi, ade masa juga beliau nak masak.  Ini mesti hobby Dato yang gemar memasak dan makan,sama juga seperti Kak Raja (cuma Kak Raja bukanlah seorang boss, kuli jer).  So sekiranya Dato sendiri rajin ke dapur, jom le kita ikut kerajinan beliau masuk dapur dan masak.

Pudding Roti atau Bengkang Roti ini, jika dibuat dengan betul, mempunyai rasa yang sungguh enak. Rasa roti yang lembut, kemanisan dari susu pekat dan rasa telor bercampur esen vanilla menjadikan ianya pudding yang digemari ramai.  Ianya lebih sedap sekiranya kita masak pudding ini waktu malam sebelum tidor, then dah masak, sejukkan dan simpan dalam fridge.  Pagi2 esoknya dah boleh keluarkan dari fridge dan potong.  Kak Raja selalu buat cara ini, lebih mudah dipotong dan yang paling penting lebih enak, bila pudding roti dah set completely dengan rasenya yang dah combined well....yum yum yummy yummmms...

Oh ya, resipi Pudding Roti Dato Zakiah Hanum ini lain sikit dengan versi Pudding Roti (Bread Pudding) orang putih kerana resipi orang putih mengguna susu segar (fresh milk) manakala resipi ini menggunakan susu pekat manis yang Kak Raja rase lebih enak.  Pernah cuba buat versi orang putih ni tapi tak berapa lemak tapi kalau ade yang nak jaga badan, agaknya bolehlah guna versi orang putih ini okay.

Tak usah kita buang masa lagi, jom tengok resipi Pudding Roti yang sangatlah sedap lagi enak ini.  Mesti cuba tau, rugi kalau tak cuba sebab mudah sangat untuk membuatnya.  Kak Raja buat lagi semalam dan gambar- nilah hasilnya...sedap giler....

Nak minta maaf kerana resipi ini dalam bahasa Inggeris sebab original dari buku Dato Zakiah Hanum ini dalam bahasa Inggeris.  Kak Raja malas pulak nak translate tapi no worries ye sebab bahasa inggeris ini yang mudah boleh faham oleh semua orang lagi pun elok juga kita cuba biasakan percakapan/penulisan dalam bahasa Inggeris ini, no harm, right...Infact we will gain when we learn another language....maaf ye....boleh contact Kak Raja kalau ade sebarang kemusykilan!

Ingredients

  • 1 loaf of bread (sebuku roti yang size kecil tu, bukan yang panjang)
  • 4 eggs (I add a few drops of vanilla essence)
  • 2 tbsp sugar
  • Salt to taste
  • 1 tin condensed milk (1 tin besar susu pekat manis)
  • 2 tsbp butter or margarine (sila guna butter ye, lebih sedap)
  • 2 tbsp raisins

Directions

  1. Shred bread and soak in hot water (lebih kurang 2 cups sampai roti terendam) for 1/2 hour.  Mash soaked bread till smooth.  
  2. Beat eggs (dont forget to add some vanilla essence).  Add sugar and beat well.  Add salt and beat further.
  3. Pour condensed milk onto bread mixture and mix well.  Add beaten eggs and stir further.
  4. Heat container and spread with better.  Pour mixture into baking container/tin.  Sprinkle raisin over mixture and bake in a preheated oven (180 deg cel) till pudding is yellowish brown.
  5. Cool well before serving (seelok2nya buat malam then dah sejuk simpan dalam fridge, lebih sedap dan mudah dipotong begini).



19.4.15

NASI AYAM PENYET

MasyaAllah sedapnyer Nasi Ayam Penyet ini, serious sedap tak tau macamana nak describe lagi! Walaupun ia memakan masa yang lama untuk disediakan tapi kalau kita bijak plan, seronok juga memasaknya.  Macam sambal tu bolehlah kita sediakan sebelah malamnya sebab boleh simpan dalam fridge bila nak makan esok harinya kita peranghatkan saje then perah limau..oooohhh memang sedap!

So last week-end Kak Raja dah le cuba buat Nasi Ayam Penyet ini.  Actually resipi dah lama ade, tapi dok sehari-sehari asyik tangguh tertangguh.. last-last berjaya juga buat dan Alhamdullillah sedap sangat so nak le share dengan my dear visitors yang singgah ke blog saya ini.  Try tau jangan tak try..mesti bila tengok cara-cara nak masak nasi ini kelihatan sungguh rumit tapi tak pe, macam Kak Raja kata tadi, plan your work then everything will be easy for you.....so ape lagi jom intai tengok bahan-bahan dan cara-cara nak masak Nasi Ayam Penyet so sedap ini....Jom!

Bahan-bahan

Untuk Ayam:

  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik.
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Untuk Sambal:

  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Untuk Nasi

  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

Cara-cara

Untuk Ayam Penyet:

  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk.
  9. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Untuk sup:

  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Nasi:

  1. Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.

MEE UDANG SESEDAPNYA


Tiap kali Kak Raja dan keluarga JJCM jalan-jalan cari makan ke Penang mesti pekena Mee Udang Yati yang dekat Teluk Kumbar atau yang dekat Sg Dua tu dulu, kalau tidak tak sah.  Setiap kali berkunjung ke gerai Yati ini misalnya, selalu ramai orang, maknanya mestilah mee udang dia popular & sedap kan....tapi memang betullah memang sedap giler kuahnya sampai boleh dihirup-hirup, licin pinggan dibuatnya.  Harganya pun not bad, kalau order mee udang special tu harganya RM28 ringgit sepinggan. Mula-mula terkejut jugaklah tapi bila diterangkan oleh tuanpunya kedai tu bahawa mee udang special mahal kerana banyak udang besar tapi memang ye le memang banyak udangnya..selak-selak udang, selak-selak lagi, ada udang lagi...hehehe...

So dah lama jugaklah Kak Raja mencari-cari resipi mee udang yang asli ni...puas jugaklah bila setiap kali makan mee udang Yati ini, try jugaklah rasa-rasa bahan2 yang diguna, tertanya-tanya di dalam fikiran ni apa bahan2 yang diguna.., lepas tu, ade juga google tapi macam tak best jer, last-last hari tu ada pulak ternampak posting kat fb ditulis Resipi Mee Udang Sedap, so baca-baca bahan2nya macam ok jer macam kena jer.  So dah le try buat last week dan happy sangat kerana ada rasa mee udang yang kat penang tu.  So nak share le pulak dengan sesiapa nak cuba, boleh try resipi ini...highly recommended...

Bahan bahan:

  • 6 ekor udang besar (ikut suka)
  • 6 ekor udang kecil buang kulit
  • 2 sudu besar udang kering
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 biji tomato buah 
  • 1 biji ubi kentang - rebus
  • Garam, gula & serbuk perasa 
  • 2 senduk sos tomato 
  • 1 senduk sos cili 

Bahan hiasan:

  • Telur - rebus
  • Sawi - celur
  • Cili merah - hiris
  • Bawang goreng
  • Daun bawang - hiris
  • Mee - celur

Cara cara:

  1. Blend bawang putih dan bawang merah hingga halus dan tumis dalam minyak yang panas hingga wangi. Masukkan cili kisar dan goreng hingga garing.
  2. Sementara itu, ubi kentang direbus sekejap dan di kisar bersama udang kecil, udang kering yang ditumbuk terlebih dahulu & tomato hingga halus.
  3. Masukkan bahan blend ini ke dalam kuali bersama bahan tumis tadi.
  4. Masukkan air dan masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan sos tomato, sos cili, gula, garam dan serbuk perasa.
  5. Masukkan udang besar, biar mendidih sebentar dan kemudian bolehlah diangkat dan hidang.
  6. Masukkan mee yang dicelur ke dalam pinggan dan sendukkan kuah ke dalamnya. Kemudian letakkan bahan bahan hiasan yang disukai.

16.4.15

ASAM PEDAS IKAN MERAH


Asam pedas is a sour-and-spicy stew popular in Malaysia and Indonesia.  Though its origins are not clear, this dish is closely associated with the Malays and Minangkabau communities in Peninsular Malaysia and Sumatra.

The main ingredients in this dish are usually fish and seafood such as ikan tenggiri(mackerel), ikan merah (red snapper) and ikan pari (stingray). Various vegetables are also added such as brinjals or eggplants, okra (sayur bendi) and tomatoes.

Unlike the Thai tom yam that gets its sourness from lime juice, the sour taste of asam pedas comes from tamarind juice extracted from tamarind pulp (asam jawa).  This is then cooked with chillies and other spices to create a hot, sour and spicy stew.

The cooking method for this dish also differs from the northern and southern states of Peninsular Malaysia.  In the south, the ingredients are first sauteed to release the aromatic flavours of the herbs and spices.  The most popular asam pedas dish in the south is from Melaka, which I would like to share here with you.  This asam pedas Melaka recipe I am sharing is from Chef  Mohd Shokri from the cook book "Lost Recipes of Malaysia" as I see some similarities with how I cook this awesome spicy Asam Pedas dish. 

Ingredients

  • 500g stingray, cleaned and cut (I used ikan merah)
  • 3 tbsp cooking oil
  • 6 onions, smashed/pound
  • 3 cloves garlic, smashed/pound
  • 30g ginger, smashed/pound
  • 20g shrimp paste (add this to the dried chillie paste)
  • 100g dried chillies
  • 700ml water
  • 1 stalk lemongrass (serai), smashed
  • 2 tbsp tamarind juice
  • 7 okra - (bendi)
  • 2 ripe tomatoes (I add this) - cut into halves
  • 1 bunch polygonum leaves (daun kesum)
  • 1 torch ginger bud (bunga kantan)
  • Salt to taste

Method

To prepare the chillie paste:

Boil the dried chillies (which has been cut into small pieces) for about 20 minutes until soft.  Drain, then grind in a blender with a little water until fine.  Put aside.

To cook the dish

  1. Heat the oil in a pan on medium heat.
  2. Saute the pounded onions, garlic and ginger until aromatic
  3. Add the chillie paste (with shrimp paste added to it) and fry until the oil separates.
  4. Next, add the lemongrass, water, tamarind juice and stingray.  Season with salt. 
  5. Finally add the okra (bendi) and tomatoes, polygonum leaves and the torch ginger bud.
  6. Cook until sauce thickens.
  7. Serve hot.  

BISKUT BANGKIT CHEESE




Kak Raja sebenarnya tidak berapa gemo biskut bangkit dan biskut bangkit bukanlah di antara biskut-biskut yang kak Raja buat bila menjelangnya musim Raya.  Bercakap mengenai biskut bangkit membuat Kak Raja teringat pulak suasana raya time-time arwah2 ibu & bapa mertua kak raja masih hidup, biskut bangkit ini adalah merupakan salah satu biskut yang mesti ada di kalangan bermacam-macam jenis biskut yang terhidang di atas meja pada hari raya.  Biasanya kak raja akan temankan emak mertua pada malam sebelum hari raya pergi ambil biskut bangkit yang ditempah dengan saudara di Kampung Gajah di Perak sini...sampai sekarang bila tengok jer biskut bangkit teringat kat mother in-law and suasana beraya beramai-ramai...Alfatihah kepada beliau dan bapa mertua semoga tenang di sana dan ditempatkan bersama dengan orang orang yang beriman...Aamiin..

Kali ini Kak Raja hendak share resipi Biskut Bangkit Cheese yang diambil daripada penyumbang resipi asal iaitu dari AlongRoz dan tidak lupa nak ucapkan terima kaseh di atas resipi yang sedap ini dan izinkan Kak Raja sharekan di sini ye...You all cubalah buat biskut ini untuk Raya akan datang..memang tersangatlah sedap dan tersangatlah crunchy tersangatlah rapuh and they melt in the mouth!...Kak Raja yang tak suka biskut bangkit pun dan menggemarinya because of the cheese kat dalam..memang hantu cheese pun Kak Raja ni....

Bahan-bahan

  • 250g mentega
  • 180g gula aising
  • 2 kuning telur
  • 250g tepung ubi - sanggar 10 minit
  • 225 tepung jagung
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam
  • 70g parutan keju cheddar
  • Sedikit parutan keju untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul  mentega dengan gula aising hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul sehingga sebati
  3. Masukkan bahan-bahan kering
  4. Canai dan terap
  5. Tabur parutan keju atas setiap biskut
  6. Bakar pada suhu oven 160 deg cel selama 15 minit

15.4.15

PISANG GORENG CHEESE


Pisang Goreng cheese ni memang sedap kalau dimakan panas-panas bila cheese & caramel butter & susu tu cair, fuhh memang lupa dunia sekejap, hehe...sampai cucu Kak Raja (actually dah Opah dah ni) lil Muadzam pun amat menggemarinya....masa percutian sekeluarga Kak Raja ke Jakarta/Bandung tahun lepas, memang merata-rata orang menjual pisang goreng cheese ni....memang sedap dan masa hendak balik itu, siap kami beli berpaket-paket untuk dibawa pulang.

Dan Sebenarnya (cewah, macam lagu Yuna pulak Dan Sebenarnya..Yuna pun bukan orang lain bila dia adalah anak kepada sepupu Kak Raja juga,..so Yuna tu macam my niece jugaklah cewah!) bukan susah rupanya hendak buat Pisang Goreng Cheese ini, rasanya anak-anak dan budak-budak pun boleh membuatnya...Goreng jer pisang tu macam biasa dengan bancuhan tepung dan bahan-bahan sewaktu dengannya seperti di bawah atau lebih senang beli jer tepung untuk goreng pisang yang ada dijual dipasaran atau hendak senang lagi, beli jer pisang goreng di stall pisang goreng di tepi-tepi jalan tu balik buat sosnya dan tabur dengan cheese yang telah disagat...,mudah sangat...Resipi Pisang Goreng Cheese ini Kak Raja ambik dari sini sana bercampur aduk...Jom kita intai bahan-bahan dan cara yang perlu untuk menikmati dessert yang dasyat sedapnya ini...Jom!

Bahan-bahan

  • Beberapa biji pisang Tanduk (dipotong mengikut citarasa masing2)
  • Tepung Gandum
  • Tepung Beras
  • Sebiji telur
  • Satu sudu besar butter
  • Air atau santan atau susu (mana yang suka)
  • Secubit garam
  • Serbuk kunyit/pewarna kuning 
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Cairkan butter
  2. Satukan tepung gandum, tepung beras (biasanya sukatan tepung beras hendaklah separuh dari sukatan tepung gandum : kalau tepong gandum 2 cawan, tepung beras 1 cawan), garam, pewarna, baking powder, santan/susu/air dan telur.  Kacau sampai sebati dan rata.
  3. Tuangkan butter yang telah dicarikan tadi. Kacau sebati.
  4. Masukkan pisang.
  5. Panaskan minya dalam kuali dan goreng pisang hingga kuning keemasan
  6. Angkat dan toskan minyaknya

Bahan-bahan 

Untuk Sos & Topping

  • Cheddar cheese (diparut)
  • 1-2 sudu besar butter - 
  • 1-2 sudu besar susu pekat manis (condensed milk)

Cara-cara Membuat Sos & Topping

  1. Dalam kuali yang bersih, cairkan butter
  2. Tutup api bila butter dah cair, tambahkan susu pekat manis dan sedikit keju
  3. Kacau rata
  4. Masukkan pisang yang telah siap digoreng tadi & gaul rata
  5. Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau bekas yang sesuai
  6. Taburkan dengan keju cheddar yang telah disagat dan taburkan dengan choc rice atau parutan coklak masakan jikalau suka
  7. Pisang goreng cheese ini enak dimakan ketika masih panas.

Ya Ampun! Enaknya bila ianya dimakan semasa masih panas-panas lagi!.  tengoklah tu meleleh-leleh caramel syrup butter dan susu dengan taburan cheese di atasnya..Enjoy!


13.4.15

DELIGHTFUL MINI PAVLOVAS




Thought of sharing with you this delightful Mini Pavlovas by Nigella Lawson and quoting what she has said "Because of the fruit and the cream, for that matter - these are not cheap to make, but I always have a stash of egg whites in my deep freezer so I reckon I am halfway there before I start" yes and I quite agree with her.  These Pavlovas are not cheap to make but they are good to eat! Yummy!..

To tell you the truth, I have not made them myself.  These are made by my daughter who is good at making them already and I think the pictures proved how well she had made them.  I mean who could resist these adorable Mini Pavs?  Can you?..so I think you should try them for yourselves, they are quite easy to make..... 

Ingredients

  • 8 large egg whites
  • 1 pinch of salt
  • 2 cups superfine sugar
  • 4 teaspoons cornstarch
  • 1 teaspoon vanilla extract/essence
  • 2 teaspoons white vinegar
  • 3 cups heavy cream (whipped)
  • Some fruits to your liking & choice
  • 1 sprinkling of confectioners' sugar - icing sugar (for dusting)

Directions

  1. You will need 3 baking sheets, lined with parchment paper.
  2. Preheat the oven to 170 deg cel,
  3. Whisk the egg whites with the salt until they are holding firm peaks but are not stiff.  Gently add in the sugar spoonful after spoonful, still beating, until you have got a bowl full of gleaming, satiny, snowy meringue.  Sprinkle the cornstarch, a few drops of vanilla and the vinegar on top and fold in to combine.
  4. Draw 6 circles of approximately 10 cm/4 inch circles (using a pint glass as a guide, if this helps) on each of the parchment-lined sheets.
  5. Spoon the meringue onto the baking parchment into the delineated circles, and spread and smooth to fill.  You want to make the meringue slightly higher at the rims, or just use the back of the spoon to make an indentation in the centre to hold the cream and fruit later.
  6. Put into the oven, turn it down to 130 deg cel., and bake for 30 minutes.  Turn the oven off and leave them in for another 30 minutes , then take out of the oven to cool.  Transfer them on their baking parchment, to wire racks.
  7. When you want to assemble them, dollop cream into the indentation, and smooth it with the back of a spoon, leaving the odd peak.  Place one by one, a few fruits of your liking and choice so that they look well filled but not crammed.  Dust with confectioners' sugar.

These mini pavlovas are so good and yummy...enjoy!

NASI DAGANG SUPERB TERENGGANU


Nasi Dagang is a Malaysian and Southern Thai dish consisting of rice steamed in coconut milk, fish curry and extra ingredients such as fried shaved coconut, hard-boiled eggs and vegetable pickles.  Nasi Dagang literally means "Trading Rice".  This was what traders and merchants, especially the Bugis from Sulawesi, would pack to eat as they travelled for trade, back in the 18th century.  These traders first set foot in Malaya in Johor, and later made their way north, all the way to Terengganu.

Nasi Dagang is well-known breakfast food in the states on the East Coast of Peninsular Malaysia, such as Terengganu and Kelantan and Southern Thailand territory of Pattani, Yala and Narathiwat.  The most famous Nasi Dagang of Terengganu comes from Kampung Ladang, an area within the Kuala Terengganu district.  Nasi Dagang can also be considered as a festive dish in Kelantan and Terengganu because it is prepared at home for the morning of Eid ul-Fitr, a Muslim holiday that marks the end of Ramadan, to be eaten as a breakfast before or after the Eid prayers in the mosque.

Apart from the basic combination of rice and curry, Nasi Dagang usually comes with its different components which can be combined to suit the diner's taste.  From a simple serving of the steamed rice and tuna curry usually found at roadside stalls, the complete home-made version may include a sliced hard-boiled egg (hard boiled eggs are cut into four or eight slices), fried coconut (coconut is freshly shaved, mixed with sliced shallots and fried until golden brown), vegetable pickle (the vegetables are pickled in rice vinegar and sugar.  The vegetables commonly used are cucumber, chillies, and carrots) and sambal (chilli sambal can sometimes be included).

The combination of fenugreek seeds and coconut milk gives Nasi Dagang its unique flavour and fragrance.  The rice may first be soaked in water for several hours to soften.  It is then mixed with thick coconut milk, sliced shallots & ginger, lemon grass and fenugreek seeds.  The rice is steamed until cooked.  It may also be steamed twice where more coconut milk is added when it is half-cooked. Then the rice is steamed again until cooked.  This method ensures a more creamy finish to the rice.

This accompanying dish is only specially prepared for nasi dagang and is sometimes locally called gulai darat, making it one of a kind  This curry the fish is cooked in is not an Indian style curry powder but a Malay-style curry i.e. coconut milk mixed with traditional Malay spices such as lemon grass, galangal, chilli paste and turmeric.  Tuna is the standard choice of fish but other fish can be used as well such as tenggiri and salmon.  Prawns are also used sometimes; however, the gulai is prepared slightly differently.

The Terengganu version uses the normal white rice, while the Kelantan variety uses a type of rice locally called "beras nasi dagang", which is a type of wild rice that has a light purple colour and a little glutinous.  The Terengganu version is also much simpler, eaten only with the fish curry (sometimes with belimbing buluh 'averrhoa bilimbi' added) and pickles.

Some people from the West Coast of Peninsular Malaysia claim that Nasi Dagang is the Nasi Lemak of the East Coast of Peninsular Malaysia, in the states of Terengganu, Kelantan and Pahang. This claim is actually unheard of in either place as both dishes are commonly be found sold side by side for breakfast.

Enough with the above lengthy description of  Nasi Dagang Terengganu, its time for me now to share with you the recipe for this fabulously delicious yummy scrummy dish from the East coast which is my all-time favourite..can never get enough of this....by the way recipe Nasi Dagang ni saya ambil dari buku masakan "LOST RECIPES OF MALAYSIA" oleh Chef Mohd Shokri....yang lebih kurang sama ajer dengan cara saya masak Nasi Dagang saya sendiri (dengan sedikit tokok tambah)...


INGREDIENTS
For the steamed rice

  • 200 g fragrant rice
  • 100 g glutinous rice
  • 220 ml coconut milk (thick)
  • 220 ml coconut milk (thin)
  • 10 g ginger, sliced
  • 2 tbsp fenegreek seeds (biji halba)
  • 2 cloves garlic, thinly sliced
  • 3 shallots, sliced
  • Salt to taste

For the Gravy

  • 1 kg tuna fish (ikan kayu/aya/tongkol) cut into 6-7 thick pieces and steamed for 20 minutes.
  • 100 ml cooking oil
  • 20 g galangal - blended
  • 2 cloves garlic - blended
  • 20 g ginger - blended
  • 10 shallots - blended
  • 2 lemon grass, sliced and blended (I add this)
  • 2 cinnamon sticks
  • 5 tbsp dried chillie paste (boiled dried chillies and blended)
  • 2 tbsp fish curry powder or Rempah cap Ros (mix with some water to form a paste)
  • 20 g fresh turmeric, blended
  • 3 pcs assam keping
  • Some Chilli padi or green chillies & Belimbing (I add this)
  • 500 ml thick coconut milk
  • 2 tablespoon kerisek (I add this)
  • Salt & sugar to taste

For the Pickles

  • 500 g cucumber, deseeded and cut batonette or into strips
  • 200 g carrots, peeled and cut batonette or into strips
  • 2 red  chilles, deseeded and julienned
  • 300 g pineapples, peeled and sliced
  • 6 tbsp white vinegar
  • Salt & sugar to taste
4 hard-boiled eggs, peeled and cut into halves

DIRECTIONS

To prepare the rice

Mix together the fragrant & glutinous rice, wash and soak them for 5-6 hours.
Drain well, then steam for 20-25 minutes or until half-cooked. 
Stir in the thin coconut milk and continue steaming for another 15 minutes or until nearly cooked.
Combine the thick coconut milk, shallots, garlic, ginger and fenugreek seeds and salt. Stir these ingredients into the rice, then steam again for 10-15 minutes until rice properly cooked.

To Prepare the Fish Gravy

Heat the oil in a a pan and saute the blended galangal, lemon grass, garlic, ginger & shallots & blended fresh turmeric on medium heat until fragrant.  Keep stirring, then add the cinnamon sticks and stir for another 2 minutes.
Add in the chilli paste and keep stirring for a couple of minutes until the oil separates.
Next add in the curry powder with a little water and stir for 3 minutes.  
Add the rest of the ingredients (coconut milk, assam keping, chilli padi/green chillies, belimbing & kerisek) and let the gravy boil.
Once the gravy is boiling, add in the fish, lower the heat and season with enough salt and sugar.
The taste should be slightly sweet,  If the sauce is too thick, add some water and adjust the seasoning accordingly.

To Prepare the Pickles

In a separate bowl, mix all the ingredients for the pickle and season with salt and sugar.  It should be slightly sweet.
To serve
Serve the steamed rice with hard-boiled egg, fish Gravy and vegetable pickle.
Happy Trying & Happy Cooking and remember to have fun while cooking!

KARIPAP PUSING MARVELES

Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia, Thailand dan Singapura.  Ia terdapat dalam pelbagai perasa, bergantung kepada inti di dalamnya.  Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang.  Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap, adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.  Nama karipap boleh dikaitakan dengan inti tersebut, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa.  Adakalanya sekarang inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam.  Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap dikenali sebagai temosa.

Di Johor karipap lebih dikenali sebagai epok-epok.  Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puffs tetapi bezanya ialah bentuk curry puffs tidak semestinya seperti karipap.  Juga, perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puffs tidak sama.  Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.

Terdapat berbagai jenis atau versi karipap dan Karipap Pusing adalah merupakan salah satu darinya. Karipap Pusing yang berinti merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. Karipap ini juga lebih sedap berbanding karipap yang lain kerana kulitnya yang lebih garing & rapuh. Intinya dari keledek atau kentang dan bahan perasa dari serbuk kari.

Kuih karipap selalunya menjadi pilihan menu dalam mesyuarat kerajaan atau pun swasta.  Biasanya ia disertakan dengan kopi dan teh O panas menyebabkan keadaan mesyuarat rasmi lebih ceria.

Di atas adalah serba-serbi pengenalan tentang karipap kita hari ini.

So sekarang Kak Raja nak pulak share resipi Karipap Pusing Marveles dari blog Spices Journey Shiela - izinkan Kak Raja share di sini ye Shiela!  Karipap Pusing Spices Journey ini bukan sahaja sedap tapi boleh tahan simple jugalah...tapi kalau tak hendak banyak kerje buat karipap ini, bolehlah disediakan inti dan pastri dahulu boleh simpan dalam fridge sepertimana Kak Raja selalu buat.  Kalau tidak memang penat jugak le...ok jom kita intai resipi Karipap Pusing ini...selamat mencuba!

Bahan-Bahan

Doh A

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar vegetable shortening
  • 2 sudu besar marjerin

Doh B

2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan air  anggaran

Cara-Cara

  1. Satukan semua bahan Doh A.  Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan.  Bahagikan kepada 4 bahagian dan bentuklah menjadi bulat dan ketepikan.
  2. Untuk Doh B.  Panaskan minyak dan tuang ke dalam mangkok yang berisi tepung (lubangkan di bahagian tengah tepung untuk menuang minyak panas).  Gaul rata dengan senduk atau sudu (Awas Minyak Panas!) sehingga menjadi seperti serbok roti.  Sementara itu garam dibancuh dengan air hingga garam larut.  Tuangkan sedikit demi sedikit air garam ini ke dalam tepung sambil menguli sehingga sebati dan agak tak meletak kat tangan.  Doh ini dibahagi kepada 4 bahagian sama banyak dan dibulat2kan.
  3. Canaikan satu bahagian Doh B yang kita telah bahagikan tadi.  Letakkan satu bahagian Doh A di tengahnya.  Bungkuskan dan kemaskan padat.  Kermudian dibulatkan, ketepikan.  Ulang kaedah yang sama untuk baki doh-doh selebihnya.
  4. Doh yang telah disatukan tadi, dicanai sederhana ketebalannya.  Tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis.
  5. Kemudian digulung menjadi selinder yang panjang.
  6. Kemudian dicanai sekali lagi sederhana tebal juga.
  7. Gulung semua menjadi selinder.
  8. Ulang proses yang sama untuk doh yang selebihnya.
  9. Kemudian doh ini direhatkan sebentar anggaran 15 minit agar ia sebati dan lembut.
  10. Ambil satu bahagian doh dan potongkan kepada 6 kepingan.
  11. Ambil sekeping doh yang telah dipotong dan canaikan bentuk bulat atau bujur sederhana tebal. Tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis.  Jika nipis ia susah dikendalikan dan mudah pecah semasa meletakkan inti.  Jika tebal pula tidak enak pula untuk dinikmati nanti.
  12. Letakkan inti (inti kentang ke inti sadin ke - lihat resipi dibawah) yang disukai di bahagian tengahnya, jangan penuh sangat sebab takut pecah pula dohnya.
  13. Lipat dan kemaskan tepinya agar tidak terbuka.
  14. Klimkan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.
  15. Ulangi proses yang sama hingga habis kesemua kepingan doh.
  16. Dah pun siap karipap kita.  Untuk satu adunan ini boleh menghasilkan 24 biji karipap pusing.
  17. Jika hendak freeze karipap ini, ada 2 kaedah.
 

Kaedah Frozen


  • Kaedah Pertama - Selepas siap karipap ini diklim terus susun dalam bekas kedap udara.  Susun ia satu-satu dan jarakkan supaya ia tak melekat-lekat nanti.  Tutup bekas kemas dan terus simpan dalam tempat beku dalam peti ais.  Bila nak goreng nanti keluarkan sebentar, dan goreng dalam minyak yang betul-betul panas.
  • Kaedah Kedua - Kita goreng dahulu setengah masak dalam minyak yang betul-betul panas.  Goreng sekejap sahaja.  Kemudian angkat.  Susun dalam bekas kedap udara dan simpan dalam bahagian beku dalam peti ais.  Bila nak makan keluarkan biarkan ia lembut baru goreng semula.

Kaedah Menggoreng Karipap

  1. Bagi yang nak makan terus, pastikan semasa menggoreng minyak betul-betul panas.  Cara menggoreng karipap pusing ini tak sama macam karipap biasa.  Kalau karipap biasa minyak tak boleh panas sangat nanti ia menggerutu dan menggelembung di permukaan karipap tu tapi sebaliknya karipap pusing kena goreng dalam minyak yang betul-betul panas supaya karipap ini cantik kejadiannya.  Api tidak boleh terlalu kecil nanti karipap ini akan serap minyak yang banyak dan buatkan kita muak bila menikmatinya.
  2. Goreng hingga ia kuning keemasan, kemudian angkat dan letakkan atas tisu dapur supaya minyaknya diserap.
  3. Kemudian bolehlah dihidang panas-panas.

INTI KENTANG

  • 4 biji kentang saiz besar - dipotong dadu kecil
  • 2 sudu besar udang kering - direndam hingga lembut kemudian kisar
  • 2 sudu besar ikan bilis - direndam lembut kemudian kisar
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 10 tangkai cili kering - digunting2 kecil, rendam hingga lembut kemudian kisar (boleh kurangkan)
  • 3 sudu besar rempah kari
  • Garam & gula secukup rasa
  • 2 tangkai daun kari
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumiskan daun kari dan bahan kisar hingga harum dan garing
  3. Masukkan rempah kari dan masak lagi hingga garing
  4. Masukkan kentang dan tambahkan air
  5. Biarkan ia merenih dan kentang empuk
  6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  7. Biarkan ia kering
  8. Angkat dan toskan minyaknya.

INTI SARDINE

  • 3 biji kentang bersaiz kecil - dipotong dadu
  • 1 tin besar sardin - ambil ikannya sahaja, buang tulang tengah dilenyek lumat
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 inci halis - dikisar
  • 10 tangkai cili kering - digunting2, direndam hingga lembut dan kisar (boleh dikurangkan)
  • 1 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Garam & gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum dan garing.
  2. Masukkan kentang dan air asam dan masak hingga kentang empuk
  3. Masukkan sardin dan lada hitam
  4. Masak lagi hingga pekat
  5. Perasakan dengan garam dan gula
  6. Angkat dan toskan minyaknya
Anda boleh pilih inti mana yang anda suka untuk inti karipap anda.






8.4.15

KEK MENTEGA MARMAR SUSU CHEF ZUBAIDAH


Kepada penggemar kek, boleh cuba resipi Kek Mentega Marmar Susu Chef Zubaidah yang sangat sedap ini.  Kak Raja telah beberapa kali buat kek ini dan setiap kali pasti tidak menghampakan cuma kali ini terbanyak pulak tabur kepingan badam di atas kek ini jadi macam semak pulak...tapi tak pe, semak semak pun, ianya tetap maintan sedap....cuba ye kek Chef Zubaidah ini, simple sangat nak buatnya...jom kita tengok resipinya Kak Raja share di bawah ini. 

BAHAN-BAHAN

  • 250 gm mentega
  • 200 gm gula kastor
  • 4 biji telur
  • 290 gm tepung naik sendiri
  • 50 gm susu pekat manis
  • 100 g susu cair
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 1 sudu teh kapucino emulco
  • 1 sudu teh esen vanilla  
  • Kepingan badam sebagai hiasan

CARA-CARA

  1. Panaskan oven pada suhu 150C
  2. Sediakan loyang ukuran 8 inc
  3. Sapukan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek
  4. Pukul mentega dan gula sehingga sebati
  5. Masukkan telur satu persatu
  6. Kemudian masukkan susu pekat manis 
  7. Pukul sehingga adunan sebati
  8. Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan susu cair
  9. Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung.
  10. Ambil 1/4 adunan
  11. Letakkan coklat emulco dan kapucino emulco (saya letakkan 3 sudubesar serbok cocoa)
  12. Kacau rata
  13. Letakkan esen vanilla didalam adunan plain dan kacau rata 
  14. Tuangkan adunan plain ke dalam loyang
  15. Diikuti adunan coklat kapucino (cocoa) selang-seli adunan plain/cocoa sehingga habis
  16. Buatkan bentuk marble dengan belakang sudu
  17. Hiaskan dengan taburan kepingan badam
  18. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek dimasak sempurna. 





7.4.15

NASI GORENG IKAN MASIN




Assalammualaikum & salam sejahtera semua yang sudi singgah di blog makanan "My HomeRecipes" Kak Raja ini. Semoga semuanya sihat dan happy selalu hendaknya.

Entri kali ini, Kak Raja hendak share resipi Nasi Goreng Ikan Masin yang Kak Raja masak buat makan malam semalam.  Oleh kerana hanya Kak Raja dan suami jer yang tinggal di rumah, kadang-kadang malas nak masak beriya-iya sangat, cukup ala-kadar saja.  So semalam teringat nak masak nasi goreng sahaja lagipun dah lambat sikit sampai rumah dari ofis.  Bukak fridge tengok ade ikan masin tenggiri then ada cili api, ade sayor sawi..apa lagi terus decide masak jer nasi goreng ikan masin tapi yang pasti, Nasi Goreng Ikan Masin ini sangatlah sedap sedap & sedap, lepas tu ada pulak masak daging halia...phew! apa lagi memang bertambah-tambah makan....Alhamdullillah rezeki dari Allah jua..kita cuma dapat bersyukur kepadaNya...

Kalau hari ini, rasa nak masak simple-simple jer untuk family, Kak Raja cadangkan try resipi ini..ianya jugak mudah disediakan...Jom kita tengok bahan-bahannya, kalau dah ada, apa lagi, jom masak......

Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi sejuk
  • Sepotong besar ikan tenggiri masin/atau ikan kurau masin (disiat2 atau dihiris nipis-nipis)
  • Sedikit sayor sawi/kailan - 
  • Sedikit minyak 
  • Kicap cair
  • Sos tiram
  • Bahan perisa (jika guna)
  • Garam 

Bahan tumbuk:

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Cili api (ikut suka - tahap kepedasan masing-masing)

Bahan-bahan Optional (sebagai hiasan)

  • Daun bawang/daun sop - dihiris halus
  • Cili merah - dihiris halus
  • Timun, salad dan tomato
  • Bawang goreng

Cara-cara

  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Tumiskan bahan-bahan tumbuk tadi hingga garing dan wangi.
  3. Masukkan ikan masin yang telah disiat-siat dan dihiris nipis tadi dan gaul rata.  
  4. Boleh ditambah sedikit kicap cair atau sos tiram jika suka
  5. Masukkan garam secukup rasa (sikit sahaja kerana dah ada ikan masin & kalau ada guna kicap cair dan sos tiram) dan bahan perisa (kalau guna).
  6. Kemudian bolehlah dimasukkan nasi tadi dan gaul sampai semuanya rata & sebati
  7. Akhir sekali bolehlah ditaruh sayor sawi atau kailan yang telah siap dipotong & dibersihkan tadi
  8. Saya pecahkan sebiji telor ditengah2 nasi dan setelah nampak "set" bolehlah dikacau2 campuran nasi ini sehingga elok sebati dan rata semuanya.
  9. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan ke dalam pinggan hidang.
  10. Hiaslah dengan timun yang telah dihiris nipis2 serong atau daun salad & tomato atau ditabur dengan daun bawang/daun sop dan cili merah yang telah dihiris halus.
  11. Selamt mencuba dan menjamu selera.

Simple dan so sedap!..kalau tak percaya, cer try mesti tak menyesal.....Selamat mencuba Kak Raja ucapkan.

5.4.15

JAMIE OLIVER'S CARROT CAKE WITH LIME MASCARPONE ICING


Carrot cakes never go out of style and one bite will tell you why! The rich and moist spice cake, filled of a delicious cream made of grated carrots and walnuts and covered with a tangy and sweet cream cheese frosting...that's the definition of a yummy carrot cake dessert! 

So, roll up your sleeves, and let's start baking this Jamie Oliver's yummiest carrot cake you've ever tasted! Find the ingredients and the right kitchen tools and once you have everything prepared, start mixing the ingredients in the order indicated below to make this mouth-watering, delicious carrot cake! and as quoted by Jamie Oliver "This carrot cake is an exceedingly good cake made all the more pleasing by the twist of lime mascarpone icing. Its delicious.  It works and its better than any other carrot cake tried".

Ingredients

For the Cake

  • 250 g unsalted butter, softened
  • 250 g light brown soft sugar
  • 5 large eggs
  • 1 orange, zest and juice of
  • 170 g self-raising flour, sifted
  • 1 slightly heaped teaspoon baking powder
  • 100 g ground almonds
  • 100 g shelled walnuts, chopped, plus a handful for serving
  • 1 heaped teaspoon ground cinnamon
  • 1 pinch of ground cloves
  • 1 pinch ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 250 g carrots, peeled and coarsely grated
  • Salt

For the Lime Mascarpone Icing

  • 100 g mascarpone cheese
  • 200 g cream cheese
  • 85 g icing sugar, sifted
  • 2 limes, zest and juice of

Directions

  1. Preheat the oven to 180 deg C
  2. Grease and line a 22cm-square cake tin or a round equivalent with greaseproof paper.  Beat the butter and sugar together by hand or in a food processor until pale and fluffy.  Beat in the egg yolk one at a time and add the orange zest and juice.  Stir in the sifted flour and baking powder, and add the ground almonds, walnuts, spices and grated carrot and mix together well.
  3. In a separate bowl, whisk the egg whites with a pinch of salt until stiff. then gently fold them into the cake mix. Scoop the mixture into the prepared cake tin and cook in the preheated oven for about 50 minutes until golden and risen.  You can check to see if the cake is cooked by poking a cocktail stick into it.  Remove it after 5 seconds and if it comes out clean the cake is cooked; if slightly sticky, it needs a bit longer, so put it back in the oven.  Leave the cake to cool in the tin for 10 minutes, then turn it out on to a rack and rest for at least an hour.
  4. Mix all the icing ingredients together and spread generously over the top of the cake.  Finish off with a sprinkling of chopped walnuts.

Yummy-licious!

3.4.15

ZARINA'S AWESOME BLUEBERRY CHEESE TARTS

My daugter, Zarina Azman made these some time ago and she is really good in making them, very patience and  with her, everything must be so accurately weighed and in other words, very precise!. I never can imagine doing these but maybe should give it a try.  I love these tarts but not to the extend of loving them so as I much prefer savouries but nevertheless these tarts are so so incredibly nice, so soft and so fragile and so yummy especially when you bite into the blueberry fillings.  I love the patterns of tarts themselves and Zarina did them well...artistic if I may say...


They look good, dont they?.....

Lets now take a look at the recipe which I am sure are numerous if you google them, but we have tried this and they are simply amazingly superb.

Tekunnya dia

Ingredients: 


For Pastry:

250 gm Flour
150 gm Butter
2 tbsp sugar
1 egg yolk
40 gm cold water

Method:

Mix sifted flour with sugar.
Add butter ,mix it until crumbly.
Add in egg yolks, mix it again.
Then add cold water, and mix it, to form a dough.
Shape the dough into a ball and press it flat.
Wrap it with cling film and refrigerate for 30 minutes.

For Filling :

(A)

250 gm Cream Cheese
50 gm caster sugar
25 gm Butter

(B)

1 egg

(C)

25 gm whipping cream

(D)

20 gm Flour
Some Blueberry filling.

Method :

Cream (A) until light and smooth.
Add in (B) and cream until well blended.
Add in (C)  and mix until well combined.
Lastly add in (D) and mix until well incorporated.Set a side.
Press the pastry into the tart mould.
Prick some hole onto the pastry shell and bake at 180C for 12 - 15 minutes or until light golden brown.Leave it to cool.
Put some blueberry filling into the baked pastry shells.
Top  it with the cheese filling.
Place some blueberry filling onto it and swirl it into a marbling effect,or you can make pattern that you like.
Bake at 200 C for 10-12 minutes

Just look at that generous filling....


Dont they tempt you enough to try bake some for yourselves.....
give it a try then you will agree how terribly nice they are....
Happy baking & enjoy.




1.4.15

MASAK TUMIS SAYUR BUNCIS TAUHU

For dinner semalam, masak tumis sayur buncis tauhu ini dan terus teringat nak share walaupun ramai yang pasti sudah mencubanya.  Teringat kepada anak-anak yang baru berjinak nak ke dapur belajar masak, pasti resipi ini dapat membantu kerana ianya bukan sahaja enak tetapi mudah dan simple untuk disediakan.  Sayur tu jangan masak lama sangat, nanti tak sedap & hendaklah dikacau2 selalu, biar dia rangup-rangup sikit...make sure api untuk masak tu kuat yer, biar panas betul kuali tu....selamat mencuba...

Bahan-bahannya

  • Dalam seikat kacang buncis (buang urat tepinya & dipotong serong)
  • 2 keping tauhu putih
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 2-3 sudu udang kering direndam sebentar
  • atau beberapa ekor udang hidup (buang kulit dan bersihkan)
  • 2 biji cili merah dihiris serong
  • Serbuk lada hitam
  • Garam & gula sebagai perasa

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumiskan bawang-bawang merah dan putih hingga wangi.
  3. Masukkan udang kering/hidup yang sudah dibersihkan.
  4. Kacau sampai sebati.  Masukkan tauhu yang telah digoreng dan dipotong empat tadi dan biarkan sebentar sambil dikacau-kacau.
  5. Akhir sekali bolehlah dimasukkan kacang buncis serta cili merah yang telah dipotong tadi.
  6. Perasakan dengan garam dan sedikit gula dan juga serbuk lada hitam secukup rasa.
  7. Tutup api, angkat dan hidang.
  8. Sedap dimakan panas dengan nasi putih.
Suka sangat tengok kehijauan & kesegaran kacang buncis ini..nyaman rasanya....




CHEESEKUT LEMAK BERKRIM


Entri semalam saya telah berkongsi recipi Biskut Marie Lapis Cream Cheese yang mengguna samada biskut marie atau cream crackers.  Hari ini saya telah mencuba resipi yang lebihkurang sama juga tapi yang ini mengguna Biskut Saltcheese cracker (seperti didalam gambar di bawah). Sedap pulak bila guna biskut ini instead, ade rasa lemak-lemak masin.  




Saya rasa resipi yang ini lebih lemak kerana ianya mengguna butter, icing sugar dan juga cream dan lebih sedap apabila dilapis dengan salt cheese crackers yang telah dicelup dengan susu sebentar dan di atasnya ditabur dengan milo (dicampur dengan nestum) dan diantara lapisan biskut dan cream tadi, saya taburkan juga sedikit coklat rice...Aduhai memang terbaek sedapnya!.....kepada yang hendak rase kelainannya, cubalah try yang versi ini.

Bahannya

  • 125 g mentega
  • 250 g cream cheese Philadelphia
  • 1 cawan gula aising
  • 170 g Nestle cream (1 tin kecil)
  • 3 bungkus Khong Guan salt cheese cracker
  • 1 cawan susu segar

Caranya

  1. Pukul gula aising dengan mentega sampai kembang dan gebu
  2. Masukkan cream cheese dan pukul lagi sampai sebati dan gebu
  3. Masukkan Nestle cream dan pukul sebati.  Ketepikan.
  4. Celup biskut dalam susu dan susun dalam bekas/loyang hingga tertutup permukaan bekas yang dialaskan dengan baking paper.
  5. Kemudian lapis permukaan biskut dengan adunan krim tadi dan ratakan.
  6. Ulang proces tadi hingga dapat ketebalan yang diingini atau sehingga biskut/krim habis
  7. Pastikan krim merupakan lapisan terakhir
  8. Akhir sekali ayak sedikit milo dipermukaan kek atau boleh diganti dengan nestum atau serbuk biskut
  9. Masukkan kek ke dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dipotong.

BISKUT MARIE LAPIS CREAM CHEESE

Resipi asal dari hanamemories.blogspot.com

Entri kali ini nak share resipi Biskut Marie Lapis Cream Cheese Hanamemories blogspot ini (izinkan saya sharekan di sini).  Saya pasti ramai yang telah mencubanya setelah ianya menjadi fenomena resipi kuih terbaru beberapa tahun sudah,,..ianya menjadi kesukaan ramai kerana ianya mudah, ringkas, cepat dan sungguh sedap. Ada banyak versi resipi ini sebenarnya dan resipi yang saya nak sharekan di sini lebihkurang sama juga yang anda semua sudah cuba dan pada yang masih belum mencuba dan teringin nak cuba, jom kita tengok apa yang diperlukan dan cara membuatnya seperti saya share di bawah ini...Jom! 

Bahan

  • 1 1/2 packet biskut marie (coklat atau original - saya guna original)
  • 1 cawan susu segar
  • 500 gram cream cheese Philadelphia
  • 1 tin susu pekat condensed
  • 1 sudu besar lemon juice - optional
  • Nestum atau serbuk biskut secukupnya 

Cara

  1. Biarkan cream cheese pada suhu bilek sebentar.
  2. Satukan dengan susu pekat dan jus lemon.  Putar sehngga sebati.
  3. Alas loyang/bekas yang sesuai dengan baking paper/plastic/aluminium foil.
  4. Celup biskut sesaat dua ke dalam susu segar dan susun dalam loyang.
  5. Ratakan cheese, taburkan serbuk biskut marie.  Ulangi proses melapis biskut sehingga habis.
  6. Akhir sekali di atas lapisan cheese tabur serbuk biskut lagi.
  7. Sejukkan di dalam peti ais seeloknya semalaman.
  8. Potong dan hidangkan.
  9. Jika inginkan biskut dalam keadaan ranggup/keras, tak perlu celupkan biskut ke dalam susu segar. Omit step tersebut.

 photo copyright.jpg
blogger template by envye