19.10.15

KUIH TALAM KELADI SEDAP SANGAT



Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Terima kaseh kerana masih sudi singgah ke blog saya yang baru nak bertapak dalam alam maya ni semoga sihat semuanya ya. Semoga blog masakan saya ini dapat memberi sedikit manafaat kepada yang mencari idea-idea resipi masakan untuk dicuba dan disajikan kepada keluarga atau teman-teman tersayang.  In Syaa Allah saya akan terus berkongsi resipi-resipi yang pastinya telah saya cuba dulu untuk anda semua cuba pulak, dan pastinya resipi-resipi yang terdapat di blog saya ini adalah pilihan-pilihan yang terbaik.  In Syaa Allah.



Baiklah untuk hari ini, saya ingin berkongsi resipi Kuih Talam Keladi yang saya dapati dari blog Yatie Memories dan resipi ini dikatakan asalnya dari Chef Asma Nordin yang terkenal dengan kepakaran membuat kuih-kuih talam ni.  Saya telah membuat kuih talam ni minggu lepas dan sangat berpuas hati dengan hasilnya yang sangatlah sedap, lembut dengan cukup manis-manisnya dan terasa juga masin-masin sikit bak kata semua pun cukuplah, perfect kate orangputih!...no flaws!


So kepada yang ingin mencuba, silakan.  Resipi ini memang yang terbaik.  In Syaa Allah menjadi jika betul-betul ikut bahan dan cara membuatnya.  Saya cakap pun tak guna kan melainkan you all cuba buat sendiri dan adililah sendiri samada setuju ke tidak dengan pendapat saya tentang kuih talam keladi ni.  Jom jangan membuang masa lagi, jom kita terjah resipi dan cara membuatnya....selamat mencuba saya ucapkan...silalah share experience you all bila membuatnya ye....


RESIPI TALAM KELADI

Resipi asal : Chef Asma

Sumber : Yatie Memories

Bahan Lapisan Bawah:

  • 2 cawan tepung beras
  • 3 sudu besar tepung ubi
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 700ml air
  • 300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam.  Potong kiub dan kukus selama 5 minit (kukus dulu, baru timbang, saya rebus sampai empok)

Cara-cara

  1. Bancuh semua bahan di atas (kecuali keladi) hingga rata dan sebati.
  2. Tapis ke dalam periuk.  Masak sehingga naik wap dan  masukkan keladi.
  3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10"x10"x3"
  4. Kukus selama 25 minit.

Bahan Lapiran Atas:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 250 gm gula halus
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan pekat
  • 500 ml air
  • Sedikit pewarna purple & perisa Yam

Cara-cara

  1. Bancuh semua bahan dan tapis ke dalam periuk
  2. Masak sehingga naik wap.  Tuang ke atas lapisan bawah
  3. Kukus selama 30 minit lagi.  
  4. Lap tutup kukusan setiap 5 minit sekali (saya tutup loyang dengan aluminium foil)
 Enak sekali....cuba buat & rasa sendiri kalau tak percaya....

No comments:

Post a Comment


 photo copyright.jpg
blogger template by envye