Hari ini nak share sikit resipi Ikan Tenggiri Masak Cuka yang sangat simple tetapi sangatlah sedap ini. Memang pembuka selera especially kalau dinikmati dengan nasi putih yang panas-panas baru dimasak. Memang terbaek. Also kalau kita rasa tak sedap badan atau tekak rasa nak makan benda-benda yang masam. eloklah dibuat masakan ini. Gerenti celik biji mata punyer!
Saya sudah try resipi ini semalam dan memang berpuas hati dengan hasilnya, sampaikan suami pun tak habis-habis puji sedap katenya. So apa lagi, jom kita tengok bahan & cara penyediaannya yang sangat mudah ni. Bahan-bahannya pun cukup simple dan senang didapati - mesti ada didapur kita punyer le....Jom kita masak ni untuk lunch hari ni....Jom!
Resipi Ikan Tenggiri Masak Cuka
Resipi oleh AtieJumaat
Bahan
- Ikan tenggiri 3 keping
- Cuka 1/2 cawan
- Air 1 cawan
- Biji sawi 1 sudu besar
- Gula Perang & Garam secukup rasa
Bahan Tumis
- Lada merah 2 tangkai (dibelah dua)
- Lada hijau 2 tangkai (dibelah dua)
- Cili padi 8 tangkai
- Bawang besar 1 biji dihiris nipis
- Bawang kecil 4 biji dibelah 2
- Bawang putih 3 biji dihiris nipis
Cara Penyediaannya
- Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng garing dan angkat. Ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga layu.
- Masukkan air 1 cawan, cuka dan ikan dan biji sawi tadi dan biar masak reneh.
- Tambah gula dan garam mengikut citarasa sendiri
- Sekian dan selamat mencuba.
- In Syaa Allah sedap.
No comments:
Post a Comment