30.12.16

HOMEMADE ROTI GULA


Kalau ada roti berlebihan, jangan khuatir dan jangan membazir.  Selain dari membuat Pudding Roti dengannya, ape kate kita buat Roti Gula yang sememang disukai ramai ini termasuklah keluarga saya. Biasanya kita beli saja di kedai-kedai bakeri, tapi kali ini apa kata, kita cuba buat sendiri.  Senang sangat caranya dan bahan-bahan yang hendak digunakan sentiasa ada di dapur kita.  Saya lebih suka guna butter untuk disapu di atas roti kerana ianya rasa lebih lemak dan enak.

Saya sudah berkali-kali buat Roti Gula ini.  Biasanya saya akan buat lebih sikit untuk disimpan sebagai stok.  Roti Gula ini sesuai dibuat kudap2an di kala pagi atau petang dan sangat enak bila dicicah dengan Teh-O atau Nescafe-O.  Dulu-dulu saya beli jer tetapi sekarang sejak dah boleh buat sendiri, bila-bila masa rasa nak makan, terus buat kerana ianya begitu mudah sekali.


Jom kita tengok resipinya yang sangatlah simple ini...Jom!

RESIPI ROTI GULA

Sumber : Gee-Hut

Bahan-bahannya

  • Beberapa keping roti (Gardenia atau Massimo atau terpulang)
  • Butter (saya guna buttercup, lebih sedap)
  • Gula pasir

Caranya

  1. Sapukan butter ke atas roti dan taburkan gula pasir
  2. Jika suka, boleh dipotong dua roti-roti yang telah disapu butter dan bergula tadi
  3. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit butter
  4. Masukkan ke dalam oven suhu 165 deg cel selama 15 minit atau bila kelihatan garing dan golden
  5. Keluarkan dan sejukkan
  6. Sedia dinikmati
  7. Simpan di dalam bekas kedap udara dan boleh dimakan pada bila-bila masa

29.12.16

KUIH KERIA GULA MELAKA




Pada percutian keluarga saya di Melaka 25-27 Disember 2016 baru-baru ini, saya tidak melepaskan peluang untuk merasai kenikmatan kuih keria antarabangsa Hj Jalili di Limbongan Melaka yang dikatekan sangatlah popular kerana keenakannya dan uniknya kerana kuih keria ini disalut dengan gula melaka.

So pada hari kedua kami di sana, kami pun pergilah ke lokasi yang berkenaan dalam lebih kurang pukul 5 ptg kerana dikatekan ianya tutup pada jam 7 malam.  Terkejut jugalah bila sampai je, terdapat barisan yang sangatlah panjang.  Berkata-kata saya dan anak perempuan saya, macam mana ini, panjang sangat sempat ke sampai giliran kita, kuihnya kami nampak hanya tinggal setalam penuh.  Tak apelah we give it a try, so kami pun beraturlah dengan penuh kesabaran.  Tiba-tiba datang tukang jual keria kepada barisan sambil mengira hanya setakat 26 orang dibenarkan menunggu dan yang selebihnya terpaksa pulang dengan rasa hampa.



Sambil itu, penjualan tergendala sebentar kerana mereka pergi mengambil lagi stok kuih keria di rumah yang agak kami terletak di belakang kedai.  Lama juga menunggu, adalah dalam 20 minit. Akhirnya sampai juga giliran kami dan setiap pembeli diberi 2 bungkus dan tidak lebih dari itu dan setiap bungkus mengandungi 10 biji kuih keria yang masih panas.  Memandangkan waktu makan malam sudah pun dekat, kami rasa dua bungkus terlampau banyak untuk kami bertiga iaitu saya, suami dan daughter.  Nak buat cerita, ada pula seorang pembeli kelihatan merayu kepada tukang jual keria minta dijual sebungkus kerana pada waktu itu, semua bungkusan sudah berpunya.  Saya dan anak saya mengambil keputusan untuk menjual sebungkus yang kami ada kepada orang berkenaan yang dikatakan dari KL.  Wah bukan main happy dia.  Alhamdullilah dah rezeki dia, kami pun ikhlas.  Semoga kita sama-sama dapat merasai kuih keria yang sangatlah viral kini.

Balik jer dari Melaka, saya pun apa lagi tak sabar-sabar nak cuba buat sendiri.  Gual melaka pun ada dibeli masa di Melaka.  So inilah hasilnya.  Sedap juga macam lebih kurang keria Hj Jalil itu juga....hehehe.  Apa-apa pun terima kasehlah kerana memberi inspirasi kepada kami mencubanya....So apa lagi, jom tengok resipinya...jangan tak try pulak ye....Selamat mencuba!



KUIH KERIA GULA MELAKA

Sumber resipi : Azlita MasamManis blog

Bahan-bahannya

  • 500 gm ubi keledek (saya guna yang putih kerana ianya kurang serap air dan mudah dibentuk)
  • 1 cawan tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
  • Secubit garam
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan Sira

  • 1 1/2 ketul gula melaka (dihiris)
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 cawan air

Cara-cara membuatnya

  1. Keledek dikupas kulitnya, potong sederhana besar dan rebus bersama air dan sedikit garam hingga empuk.
  2. Setelah empuk, dilenyek hingga halus
  3. Campurkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh
  4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan bentukkan doh seperti roda bula
  5. Buat hingga habis adunan
  6. Susun keria atas loyang yang disapukan tepung supaya tidak melekat
  7. Panaskan minyak dalam kuali
  8. Gorengkan keria hingga keperangan
  9. Angkat dan biarkan sejuk
  10. Dalam kuali yang bersih
  11. Satukan bahan sira
  12. Masak hingga berbuih dan gula menjadi pekat
  13. Bolehlah ditutup api dan terus masukkan keria dan kacau hingga bersalut sempurna dan gula melekat pada keria 
  14. Selamat mencuba

23.12.16

JAPANESE COTTON CHEESECAKE


At last, made this last night after so much KIVs...hehehe.  Its true what is said about this incredible Japanese Cotton Cheesecake...it is nice but it is also so painfully difficult to make, terlampau banyak pantang-larang just like the macarons!

My Japanese Cotton Cheesecake did not look as it should especially its top as it cracks quite a lot due to too high heat, and I made a big  mistake of not folding it gently when adding the whisked egg white into the cheese mixture.  Well anyway, since this is my first time and I know the mistakes I did, hopefully it will turn out perfect the next time. 


Apa-apa pun Japanese Cotton Cheesecake ini tersangatlah sedap dan tersangatlah yummy.  It is a very delicate cheesecake, with a soft, moist, light and fluffy crumb, so irresistible! You can never get enough with only a slice!...Not to worry as this cheesecake is a diet-friendly dessert as it uses less cream cheese, sugar and fat than the regular normal cheesecake....

Recipinya senang untuk prepare kerana ianya memerlukan cuma sedikit bahan dan prosesnya pun mudah cuma perlu berhati-hati membuat meringue kerana ianya yang akan menentukan samada cake ini menjadi atau tidak.  Putih telur hendaklah dipukul/whipped to soft peaks and to be easily incorporated into the cream cheese mixture without deflating them.  Suhu oven hendaklah betul tidak terlalu panas supaya bahagian atas cake tidak masak terlalu cepat dan crack dan bahagian dalam tidak masak dengan elok.

Saya kongsi di bawah ini resipi untuk membuat Japanese Cotton Cheesecake ini dari blog  Home Cooking Adventure dan berharap anda akan mencubanya.  Saya percaya anda tidak akan menyesalinya kerana ianya tersangatlah yummy.

Happy baking my friends!  Maaf ye resipi ini dalam bahasa Inggeris...malas nak translate! huhuhu. 

JAPANESE CHEESECAKE RECIPE

- Home Cooking Adventure

Ingredients

  • 6 eggs
  • 250g cream cheese, room temperature
  • 50g butter, room temperature
  • 100 ml milk
  • 1/2 tsp vanilla extract/essence
  • 1 tbsp lemon juice
  • 60g flour
  • 20g cornstarch
  • 1/4 tsp salt
  • 135g sugar

Directions

  1. Preheat oven to 325F (160C).  Lightly grease an 8 inch (20cm) springform pan and line the bottom and sides with parchment paper.  The sides need to be about 4 inch in height.  Wrap the pan with 2 layers of heavy duty aluminium foil.
  2. Separate the egg whites from the yolks.
  3. Melt cream cheese, butter and milk over a double boiler.  Remove from heat and add vanilla extract/essence.  Let it cool.  Add the egg yolks and lemon juice then sift the flour, the cornstarch and salt over the mixture.  Whisk until well combined.
  4. Start whipping the whites until foamy.  Gradually add sugar and whip the whites until soft peaks form.
  5. Gradually fold the whipped whites into the cream cheese mixture.
  6. Pour the batter into the prepared pan, tap the pan to release air bubbles, place the pan into a larger pan and place in the oven.
  7. Pour hot water until about half way up the sides of the pan.
  8. Bake for 1 hr and 10 minutes until golden brown and then turn off oven and leave the cheesecake in the oven with the door slightly opened for 15-30 minutes
  9. The cake deflates a little bit and pulls away from the sides of the pan
  10. Remove the pan from the oven and let it cool
  11. Transfer into a serving plate and refrigerate for 4 hours or overnight
  12. Dust with powdered sugar before serving.
  13. Cut with hot knife.

15.12.16

NASI GORENG IKAN BILIS & PETAI YANG PALING ENAK



Resipi Nasi goreng Ikan Bilis dan Petai ini bukan sahaja sangatlah simple untuk disediakan, tetapi tersangatlah sedap.  Terasa pulak hendak share resipinya yang saya dapati dari blog Azie Kitchen. Oleh kerana ianya sangat mudah untuk disediakan, saya dah membuatnya beberapa kali, memang lazat.  Kalau tak percaya, boleh tengok resipi di bawah dan bolehlah cuba membuatnya.

Selamat mencuba ya...

Bahan-bahan

  • Nasi putih
  • 1 genggam ikan bilis digoreng garing
  • 1 gengam petai - hiris dan goreng
  • 3 biji telur
  • Garam

Bahan tumbuk

  • 5 tangkai cili merah
  • 1 tangkai cili hijau
  • 4 tangkai cili padi
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Belacan

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.  Angkat tos dan ketepikan. 
  2. Goreng pula petai seketika dan angkat.  Ketepikan
  3. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
  4. Masukkan telur.  Kacau telur supaya bergaul rata dan masukkan nasi putih.  Kacau rata
  5. Masukkan ikan bilis dan petai yang telah digoreng.  Kacau rata.
  6. Masukkan garam secukupnya
  7. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan panas-panas







14.12.16

CRISPY CRUNCHY YUMMY CHOCOLATE CHIPS COOKIES



Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada yang sudi singgah.  Lama juga rasenya tak update blog saya ini.  Kadang-kadang bila malas tu, satu sen pun tak guna tapi kalu rajin, tak mahu pula berhenti update....hehehe...ada-ada jer le...



Anyway, hari ini nak share sikit resipi yang paling best untuk choc chips cookies yang saya telah cuba buat semalam.  Setelah sekian lama tercari-cari resipi yang bagus, akhirnya dapat yang ini dari Shahila Hanim dan saya nak ucapkan terima kaseh di atas perkongsian ini.  Betul kate yang telah berkongsi resipi ini "Confirm tak boleh stop bila dah makan"...memang ye...choc chips cookies ini memang terbaik kalau tak percaya, silalah cuba...bila dah cuba, silalah share komen anda samada setuju atau tidak....so jangan nak berlengah-lengah lagi, jom kita jenguk resipinya, then gi cari bahan-bahannya supaya kita boleh mula sekarang juga.....

Happy baking uolls!

Bahan A

  • 1 cawan butter
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudubesar susu cair/susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudukecil esen vanilla
  • Secubit garam

Bahan B

  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudukecil cream of tartar
  • 1 sudukecil baking powder
  • 1 sudukecil bicarbonate of soda
  • 2 cawan choc chips (boleh campur guna 1 cawan choc chips & 1 cawan choc rice)
  • 1 cawan kekacang (tak kira apa jenis, walnut, almonds, pecans - saya goreng tanpa minyak sekejap supaya cookies jadi lebih garing)

Cara

  1. Pukul Bahan A hingga sebati jangan pukul lama, dalam seminit cukup
  2. Masukkan Bahan B yang telah dicampur dan diayak dan gaul hingga sebati dengan senduk kayu
  3. Akhir sekali masukkan choc chips dan kacang
  4. Adunan agak lembik dan jarakkan sedikit semasa susun adunan
  5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 170 deg celcius
  6. Selamat mencuba

10.11.16

YUMMYLICIOUS NO-BAKE CHEESECAKE


Assalammualaikum semua dan salam sejahtera kepada yang sudi singgah kat blog saya.

Hari ini tak nak cakap banyak, cukup sekadar nak share resipi yang sangatlah awesome ini iaitu Yummylicious No-Bake Cheesecake yang diturunkan kepada saya oleh bonda saudara tercinta iaitu Allahyarhamah Raja Mahiran (Wan Chu).


Kepada yang hendakkan sebuah cheesecake yang sedap dan mudah untuk disediakan, boleh cuba resipi ini yang saya share seperti di bawah.  Maaf kerana resipi ini ditulis dalam bahasa Inggeris tapi saya rasa semua boleh faham, no problem right!

Jom!


Ingredients

  • 1 packet digestive biscuits
  • 200gm butter (to be melted)
  • 250gm cream cheese (Philadelphia)
  • 1 tin Ideal Evaporated milk
  • 1 tin condensed milk
  • 1 cup agar-agar (boiled)
  • 3/4 cup lemon juice
  • 1 tin sliced peaches (drained)/strawberry (your choice) - as decoration on top

Method

  1. Blend biscuits to a fairly fine texture.
  2. Transfer into a big bowl and add in  melted butter.  Mix well and evenly.
  3. Pour the mixture into a cheesecake baking pan (preferably a spring form round baking pan) and flatten them.
  4. Bake in a hot oven for 10 mins (or you can just leave them in the fridge for 15 minutes or so).
  5. In the meantime, with a mixer, beat the soft cream cheese until smooth and a bit fluffy.
  6. Add in the 2 milk, agar2 and the lemon juice and mix well.
  7. Pour these cream cheese mixture into the biscuit mixture, and leave them in the fridge to chill and properly set (preferably overnight).
  8. Once set, decorate with the sliced peaches or fruits of your choice (strawberry) and serve.

25.10.16

DONUT GEBU LEMBUT & SEDAP



Assalammualaikum dan salam sejahtera, harap semua sihat belaka & happy happy selalu.

Thank you kerana masih sudi singgah kat blog saya yang simple ini.  Kalau boleh tu, janganlah singgah jer, follow follow le ye....


OKlah entri kali ini, tak nak cakap banyak-banyak.  Saya nak share resipi donut yang sangatlah sedap, gebu dan lembut dari Tahrunissah Jali, seorang chef yang sangat saya minati dan kagumi. Banyak dah saya cuba resipi-resipinya dan semuanya sedap belaka.

Donut ini pun sudah saya cuba dan memang tidak menghampakan, yang penting ikut resipinya baik-baik In Syaa Allah, kita akan dapat menghasilkan donut2 yang cantik dan sedap ini.  So apa lagi, jom le kita intai resipinya yang saya share seperti di bawah ini...jangan intai ajer tau, cubalah buat untuk dinikmati dengan famili tersayang.

DONUT GEBU LEMBUT & SEDAP

Resipi Oleh : Tahrunissah Jali
Bahan-bahannya

  • 250 gram tepung gandum
  • 1 biji kentang (direbus dan dilenyek)
  • 1 biji telur ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dalam bekas lain dulu)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 70-100 ml air ais/suam
  • 1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 3/4 sudu kecil yis mauripan

Cara-caranya

(kalau guna mixer)

  1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan.  Kemudian masukkan telur yang telah dipukul dulu dalam bekas lain tadi serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ini kena pastikan air tu taruh sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last sekali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan.  Doh jangan lembik sangat sebab nanti masa menggoreng minyak serap dalam donut.  Pastikan doh betul-betul lembut dan elastik ye.  Uli selama 20 minit. 
  2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda dengan meletakkannya kat tempat gelap dan panas seperti dalam oven lebihkurang 30 minit atau naik dua kali ganda.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi menggeluarkan angin, bentuk doh tersebut dengan acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tepung gandum, dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  4. Goreng di dalam minyak panas.  Masa menggoreng itu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus.  Angkat dan hias dengan gula atau coklat.
  5. Selamat mencuba.

Cara-caranya

(Yang uli dengan tangan)

  • Masukkan bahan-bahan kering dahulu.
  • Kacau bagi sebati.  Masukkan telur yang dipukul terlebih dahulu dalam bekas lain yang dicampur dengan garam.
  • Kacau guna tangan biar sebati.  Kemudian taruk air sedikit demi sedikit sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan.
  • Kemudian baru masukkan marjerin atau shortening dan uli sehingga sebati dalam 30 minit atau 20 minit kalu letih dan 10 minit terakhir itu, taruk dalam plastik ramas2kan dalam plastik (ini pun tips nak gebukan donut kalau malas nak guna mixer).  Masa nak perap dalam plastik, masukkan doh ini ke dalam plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sebab nanti doh akan mengembang. \ Simpanlah di mana2 tempat yang dirasakan ada hawa2 panas seperti dalam oven.
  • Bila dah naik dua kali ganda, tumbuk-tumbukkan doh dan bolehlah dibentuk.
  • Bulat2kan doh dalam anggaran 25 gram atau 30 gram dan susun atas dulang yang telah ditabur tepung.
  • Lepas 5 minit boleh dileperkan doh2 bulat tadi dan buatkan lubang ditengah2.  Biarkan dalam 20-30 minit sehingga doh naik.  Tutup dengan kain atau plastik.

*Tips 

(untuk frozenkan)

  1. Boleh bakar sekejap donut2 tu dalam 6 minit suhu 170 deg celcius tujuan nak matikan yis
  2. Bila sudah sejuk masukkan dalam plastik, seal dan freezekan
  3. Bila nak makan, keluarkan biarkan dalam suhu bilek dalam 10-15 minit baru goreng dalam minyak panas tapi kawal api.

(kalau nak simpan)

  1. Jika doh donut hendak dibentukkan pagi esoknya, bolehlah disimpan lebihan baki doh dalam freezer. Pastikan tutup rapat dalam tupperware atau plastik, esoknya keluarkan dari freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli atau pun keluarkan dari freezer taruh atas periuk/bekas yang dalamnya ada air panas supaya boleh lembutkan doh itu dan uli kejap dan bentukkan atau pun boleh juga masukkan sekejap dalam oven suhu dalam 30 atau 40 degrees celcius hingga agak2 lembut boleh dikeluarkan dan dibentukkan.  

17.10.16

VANILLA BUTTER CUPCAKES



Entri hari ini nak share recipe Vanilla Butter Cupcakes yang sangat marvellous ni dari Buku Resipi "Favourite Cupcakes and Cheesecake" saya.  Sebenarnya buku ini lama sudah dibeli, dok simpan kat bookshelves tu. Tetiba teringin pulak nak buat cupcakes yang comel-comel ini.  Tu yang buat semalam walaupun dah lewat jam 10 malam tapi memandangkan senang saje nak buatnya, tu yang go ahead juga.  Cupcakes comel ini boleh dapat 12 biji ye.  Guna ice-cream scoop untuk mendapatkan quantity yang sama dalam satu paper cup.

Anyway, sorry ye because recipenya dalam bahasa Inggeris tapi I am sure sume boleh faham. Senang, mudah dan sedap cupcakes ini.  Saya buat malam semalam, ingatkan nak letak frosting petang ni balik office, tengoklah dulu kalau rajin tapi tanpa topping pun sedap juga cupcakes ini.  So if you all rajin dan nak tengok cupcakes yang lebih cantik dan menarik, bolehlah letak toppingnya.


Selepas frosting, inilah hasilnya....they are so so delicious...so easy pulak tu nak buat frosting dan decorate cupcakes ini....sangat comel kan?




Recipe from This "Favourite Cupcakes and Cheesecakes" where over 100 fresh and tasty recipes to enhance any kitchen library.  All recipes tried and tested.

Happy baking!

Ingredients

  • 3 eggs
  • 1 cup butter, softened
  • 1 cup castor sugar
  • 1/2 cup buttermilk
  • 1 1/2 cups self-raising flour, sifted
  • 1 teaspoon vanilla extract

Topping

  • 1 1/2 cups icing sugar
  • 1 cup butter, room temperature
  • 6 drops vanilla extract
  • Coloured confectionary sprinkles (available from cake decoration store)

Method

  1. Prehear the oven to 160 deg celcius.  Line a 12-cupcake pan with cupcake papers.  In a medium-sized bowl, lightly beat the eggs, add butter and sugar then mix until light and fluffy.
  2. Add buttermilk, flour and vanilla, and stir to combine.  Beat with an electric mixer for 2 minutes, until light and creamy.
  3. Divide the mixture evenly between the cake papers.  Bake for 18-20 minutes until risen and firm to touch.  Allow to cool for a few minutes and then transfer to a wire rack.  Allow to cool fully before icing.

Topping

  1. Meanwhile combine half the topping ingredients except sprinkles, and mix with a wooden spoon until mixed together, add remaining ingredients and beat with the spoon until light and fluffy.
  2. Spoon topping onto cakes using the back of a spoon and decorate with coloured sprinkles.

10.10.16

SAMBAL TERUNG AWESOMELICIOUS



Terung masak berlada ini adalah satu-satunya makanan kegemaran saya kerana ianya sangat simple dan sangatlah sedap dan mudah untuk disediakan.  Makan dengan nasi putih panas2 sudah memadai dengan hanya berlaukkan masakan terung berlada ini, hendak2 lagi kalau ada telur dadar.  Memang terbaik.

Jom kita lihat resipinya yang saya kongsikan di bawah ini.   Selamat mencuba.

Bahan-bahannya

  • 3 terung panjang sederhana besar
  • 6-8 biji cili merah (boleh tambah 3-4 cili padi jika mahu pedas)
  • 6 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat2)
  • 1 kiub ikan bilis
  • Sedikit kunyit serbuk, garam dan gula

Cara memasaknya

  1. Terung dihiris menyerong atau menegak (perhatikan di dalamnya kalau ada yang berulat/busuk)
  2. Setelah dihiris, dibasuh bersih dan ditoskan.
  3. Lumur dengan sedikit garam dan kunyit serbuk
  4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng terung sedikit-sedikit hingga garing.
  5. Buat sampai habis.  Ketepikan.
  6. Bawang merah, bawang putih dan cili ditumbuk atau dimesin kasar
  7. Dengan mengguna minyak yang sama, tumis bahan yang telah dimesin/ditumbuk hingga masak dan kelihatan sedikit garing
  8. Masukkan kiub ikan bilis dan bawang besar, kacau.  Perlahankan api.
  9. Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan kacau lagi hingga betul-betul sebati
  10. Akhir sekali, masukkan terung yang siap digoreng tadi
  11. Gaul balikkan terung dan bahan tumisan hingga betul2 mesra dan rata
  12. Bolehlah dihidang untuk dinikmati dengan nasi putih panas2.
  13. Selamat mencuba.

9.10.16

CREAM PUFF ENAK



Entri kali ini nak share recipe Cream Puff with Custard Filling yang saya buat semalam.  Actually lama dah nak buat tapi selalu tertangguh.

Anyway yang saya buat semalam adalah recipe dari Martha Stewart tapi oleh kerana dalam bahasa Inggeris, malas pula nak translate2 ni so saya ambil jer resipi dari Tahrunissah Jali ini.  Sama jer resipi cream puff ni.  Yang penting teknik pembakaran especially mesti betul, kerana kalau puff tu berongga dan ringan dan tidak leper, dikira jadilah tu.



Di bawah ini, saya share tips untuk membuat Cream Puff yang sempurna yang saya dapati dari salah satu bacaan saya ketika menggoogle perihal cream puff ini.

Cream Puff sebenarnya diperbuat daripada adunan Choux Pastry.  Selain daripada cream puff, ianya boleh dibuat eclair, profiterole dan swan dengan choux pastry.

Choux pastry yang dibuat dengan resipi dan teknik yang betul akan menghasilkan rongga udara di dalamnya.  Ruang udara yang terhasil akan membuatkan choux pastry lembut dan ringan.

Teknik ketika membancuh tepung dengan cecair (mentega yang dicampurkan air) perlu diberi perhatian.  Tepung perlu dimasukkan apabila cecair itu mendidih.  Pastikan mentega telah sepenuhnya cair dalam air.  Ketika masukkan tepung, kacau dengan cepat.  Jangan biarkan air terlalu lama mendidih kerana ini akan mengurangkan air dan membuatkan adunan menjadi terlalu keras. Tepung yang bercampur perlu kelihatan kental dan tidak terlalu cair.

Kacau tepung sehingga ia kurang melekat di sekeliling periuk atau kuali.  Sekiranya terlalu cair perlu dicampurkan dengan sedikit tepung lagi dan masak lagi supaya airnya dapat disejat.

Selain itu, adunan tepung perlu disejukkan sebelum dicampur dengan telur.  Pastikan ia betul-betul sejuk.  Fungsi telur dalam choux pastry ini ialah untuk membantu cream puff anda naik dan membentuk rongga di dalamnya.

Masukkan telur satu persatu dan dikacau sebati.  Adunan yang dikacau perlu kelihatan licin dan berkilat.

Paipkan choux pastry mengikut bentuk yang anda suka atas dulang yang telah siap disapu mentega. Dulang perlu disapu mentega supaya choux pastry  yang dibakar mudah ditanggal.

Adunan yang betul boleh dilihat apabila choux pastry yang dipaip dapat mengekalkan bentuknya sebelum dibakar.  Anda perlu merenjiskan sedikit air pada choux pastry untuk menghasilkan wap air yang dapat membentuk rongga dalam choux pastry.  Akhir sekali, bakar choux pastry dengan suhu 200 degress celcius pada 25-30 minit awal pembakaran.  Suhu yang tinggi ini akan menukarkan air kepada wap yang akan membentuk rongga dalam choux pastry anda nanti.  Kemudian turunkan suhu ke 180 degrees celcius dan teruskan membakar selama 15 minit lagi.  jangan sekali kali membawa choux pastry keluar sebelum ia cukup keras dan masak.  Ini akan menjatuhkan choux pastry.

OK selamat mencuba.

RESIPI CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING

RESIPI : Tahrunnisah Jali Facebook

Bahan-bahan Puff 

(Menghasilkan 35 biji)

  • 125gm self raising flour atau tepung gandum +2 sudu teh baking powder (saya guna all-purpose flour saja pun ok)
  • 100gm butter (saya guna 1/2 stick = 113gm)
  • 250ml air
  • 1 sudu teh gula
  • 1 sudu teh vanilla esen
  • 3 biji telur (kalau size L guna 3 biji, kalau siza kecil, guna 4 biji)

Bahan-bahan untuk filling 

(dibuat terlebih dahulu sebelum puffnya)

  • 2 sudu besar tepung gandum*
  • 2 sudu besar tepung jagung*
  • 8 sudu besar gula*
  • 2 cups susu segar
  • 2 biji telur (size L)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 sudu besar mentega
  • Secubit pewarna kuning

Cara-cara untuk Filling

  1. Masukkan bahan bertanda* ke dalam mangkuk.  Masukkan 5 sudu besar susu dan kacau jangan ada yang berketul
  2. Masukkan telur dan kacau lagi.  Kemudian masukkan susu yang selebihya dan kacau
  3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk dan masak dengan mengguna api sederhana dan hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berkerak dan hangus.
  4. Masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.  Masukkan mentega dan kacau
  5. Sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.

Cara-cara untuk Puff

  1. Panaskan air, gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
  2. Masukkan tepung, kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.  Masak adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.  Kemudian padamkan api dan sejukkan.
  3. Pukul semua telur dalam bekas lain terlebih dahulu .
  4. Adunan tepung tadi pula diletak ke dalam bekas lain kemudian masukkan sedikit demi sedikit telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan tepung dan mix sebati hingga menjadi kental dan licin.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipe mengguna nozzle bentuk bintang.
  6. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik atau boleh taruk egg wash di permukaan puffs
  7. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan, lebih kurang 25-30 minit.  
  8. Oven hendaklah dipanaskan dahulu ke suhu 200 darjah celcius api atas bawah
  9. Selepas 25-30 minit boleh turunkan suhu ke 180 darjah celcius dan bakar sekejap lagi sehingga 10-15 minit
  10. Kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna.
  11. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.  Ia sepatutnya kelihatan ringan, bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit.
  12. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya sebagaimana sepatutnya.
  13. Jangan buka oven sebelum tamat tempoh pembakaran.
  14. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipekan filling
  15. Kemudian bila siap semuanya bolehlah diayak gula aising ke atas puff-puff ini.

7.10.16

AWESOME BANANA CAKE



To those who are looking for a truly yummylicious banana cake, search no more as I am pleased to share with you this beautiful recipe from Dorothy Ng found in her "Complete Asian Meals" cookbook.

I have tried them out several times and they never failed me each time, truly delicious.  So wont you too try them out with the recipe given below.   Leave me your comments once you have done this so sedap banana cake.....happy baking everyone....

Ingredients

  • 250gm butter
  • 225gm castor sugar
  • 5 eggs
  • 3 tablespoons evaporated milk
  • 3 teaspoons vanilla essence
  • 2 teaspoons lemon juice
  • 6-8 riped bananas (pisang emas or pisang berangan), mashed
  • 340gm self raising flour
  • 1 teaspoon bicarbonate soda

Method

  1. Grease baking tin with butter.  Line tin with greaseproof paper
  2. Beat butter and sugar till creamy white.  
  3. Add eggs one at a time and beat till fluffy
  4. Add milk, vanilla essence, lemon juice and mashed bananas.  
  5. Beat continuously for 2 minutes. fold in flour (sift with bicarbonate soda)
  6. Bake in a moderately hot oven for 45 minutes.
  7. Test by running a thin skewer or satay stick in centre of cake.  If it comes out clean, then cake is done.


3.10.16

KEK DURIAN MARVELOUS



Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada yang sudi singgah ke blog saya.  Adalah diharapkan agar semuanya sihat dan berbahagia di samping keluarga tersayang.

Entri hari ini, nak share sikit resipi Kek Durian Marvelous ini, yang saya buat untuk nak habiskan stok durian yang tersimpan di dalam fridge.  Dah jemu rasenya buat durian crepe so bila ternampak resipi durian cake ini, cepat2 baca tengok2 senang jer nak buatnya dan bahan2 pun kebetulan ada di dapur tu.  So terus cuba dan inilah hasilnya, sangat gebu dan sangatlah sedap.  

Kepada yang ingin mencuba, boleh le tengok resipinya di bawah ini ye.  Selamat mencuba saya ucapkan...kalau dah buat tu, share le experience you all okay....bagi komen sikit, sedap ke tidak kek ini.....Pada saya sangat sedap dan disukai oleh keluarga saya.   In Syaa Allah kalau nak buat jer kek durian, boleh guna resipi ini and this is for keeps.....

Bahan-bahannya

  • 250gm butter
  • 200gm gula halus
  • 4 biji telur
  • Sedikit esen vanilla
  • 300gm isi durian*
  • 4 sudu besar susu segar* (*blend halus)
  • 240gm tepung naik sendiri**
  • 1 sudu besar tepung jagung**
  • 1/4 sudu kecil garam** (**campurkan dan ayak)

Cara-cara membuatnya

  1. Pukul butter dan gula sehingga gebu dan putih
  2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  3. Masukkan vanilla esen
  4. Masukkan campuran tepung** sedikit demi sedikit dan diselang seli dengan campuran susu segar & isi durian tadi
  5. Gaul rata.
  6. Lenserkan loyang dengan butter
  7. Tuang adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 deg cel selama 40-45 minit sehingga masak


14.9.16

KEK ORANGE SUNQUICK YANG SANGATLAH ENAK


Setelah mendapat izin dari sahabat saya iaitu Puan Ida Poulsen, saya share di sini resipi satu lagi kek yang sangatlah simple dan mudah untuk disediakan.  Ianya tersangatlah lazat and simply delicious, terasa pati oren sunquick yang masam-masam manis...ahhhh sungguh enak!

Terima kaseh Ida di atas perkongsian kek ini ye.  Pernah suatu ketika dahulu buat kek ini tetapi hilang pulak resipinya.  Terpaksa tanya tuanpunya resipi yang sangatlah generous memberinya lagi sekali.


Dan sekarang saya akan kongsikan pulak resipinya dengan yang berminat nak mencuba.  Tak payah lagi nak parut2 orange ke atau nak perah2 orange ambik jusnya....terus jer masukkan pati orange sunquick tu....,mudah kerja...ok jom kita lihat resipinya di bawah ini.  Mesti cuba tau kerana ianya sedap sangat.  Kalau tak percaya, tu le kena try buat sendiri........Selamat mencuba!

Bahan-bahannya

  • 500gm butter
  • 300gm gula castor
  • 6 biji telur
  • 1 susu kecil esen vanilla
  • 6 sudu besar orange sunquick
  • 300gm tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • 2 sudu besar susu pekat manis condensed milk

Cara-cara membuatnya

  1. Pukul butter dengan gula hingga kembang
  2. Kemudian masukkan telur satu persatu dan esen vanilla tadi sambil dipukul dengan perlahan
  3. Masukkan 6 sudu besar orange sunquick serta susu pekat manis condensed milk dan kacau hingga sebati dan rata
  4. Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati dan rata
  5. Masukkan adunan ke dalam acuan yang bersesuain yang telah digris dengan mentega 
  6. Bakar pada suhu 160 deg cel selama 40 minit atau sehingga masak

13.9.16

KEK PISANG WALNUT GEBU


Assalammualaikum

Hari ini nak share sikit resipi kek pisang dari blog Enyabdullah yang sangatlah sedap dan gebu ini. Apa yang membuatnya sedap dan special ialah kek ini ada diletakkan walnut di dalamnya dan juga sebagai hiasan di atasnya bersama dengan hirisan pisang disusun cantik dan rapi sekali.  Saya suka kek ini kerana ianya tidak berapa manis kerana kek ini mengguna gula perang menggantikan gula kastor.  Ianya juga tidak mengguna esen pisang kerana saya memang tidak suka kalau kek kalau dibubuh bahan perasa, macam tak original, especially kalau esen pandan, memang tak suka tak suka! Oh terlupa pulak, kek pisang walnut ini tidak ada bicarbonate soda di dalamnya seperti lazimnya tetapi digantik dengan ovallete.  Itulah sebab mengapa kek ini gebu dan lembut.

Becakap mengenai kek pisang, teringat pada zaman kanak-kanak saya di mana ada seorang auntie ini yang saya panggil Auntie Kim, seorang rakyat Australia dan a family friend.  Setiap kali beliau berkunjung pasti akan di bawa sebiji kek pisang yang sangatlah sedap dan terbaek....sejak itu saya jadi peminat kek pisang tapi sampai sekarang saya rasa belum ada tandingan kek pisang auntie Kim. Thank you auntie Kim, may god bless you wherever you may be now....rasenye depe ni masih di Australia.


OK kepada yang ingin mencuba kek pisang yang awesome ini, bolehlah cuba ye.  Saya sharekan resipinya di bawah ini.....Thank you Enyabdullah, izinkan saya share your resipie here pulak ye. Semoga dengan berkongsi resipi ini, mungkin kita telah menolong seseorang yang barangkali sedang mencari-cari resipi kek pisang yang sedap, gebu dan lembut In Syaa Allah.


Bahan-bahan

350gm pisang berangan atau pisang emas, pisang berangan lebih harum baunya - dilecek
400gm tepung naik sendiri, di ayak
250gm butter, dicairkan dan biar sejuk dulu
6 biji telur
300gm gula perang
1 cawan atau 250gm kacang walnut dicincang kasar atau boleh digantikan dengan badam keping
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar ovallete

Cara penyediaan

Masukkan ovalette, telur + esen vanilla dan gula dalam mixer dan putar sampai kembang
Masukkan tepung dan isi pisang, putar lagi sampai adunan mengembang dan jadi pekat (ribbon stage)
Masukkan walnut (simpan sikit walnut untuk tabur dibahagian atas kek)
Perlahankan mixer pada kelajuan paling perlahan, dan tuang butter cair perlahan lahan sambil diputar. Putar sekejap supaya butter rata
Kacau dan kaup dengan spatula agar bahagian bawah mangkuk selalunya minyak atau butter tu tak rata bergaul dengan adunan.  Kacau rata hingga sebati.
Tuang dalam acuan beralaskan kertas baking yang digris.

Jika suka, susun kepingan pisang yang dipotong bulat bersama walnut di atas kek
Bakar pada suhu 170 deg celcius selama 40-45 minit atau sehingga kek masak ikut ketebalan adunan dan saiz acuan (Kalau api atas bawah, guna hanya 160 deg celcius sahaja)

Tips : Jangan bakar terlalu lama.  Bila elok nampak dah keras kek dan cucuk tester tak melekat bolehlah terus keluarkan dari oven.  Kek akan jadi keras kalau terlebih masak.

9.9.16

BISKUT SUJI SALJU SUCI DALAM DEBU



Assalammualaikum dan Salam sejahtera.

Terima kasih kepada yang sudi singgah ke blog saya.  Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan terima kaseh kepada tiga orang pengunjung blog saya, terima kaseh kerana sudi jadi followers saya...terharu rase walaupun baru ada tiga orang tetapi Alhamdullillah semoga ramai lagi yang akan turut follow.

Entri pada kali ini saya rasa happy nak share satu lagi resipi biskut sempena Hari Raya Aidil Adha yang menjelang iaitu pada hari Isnin ini, In Syaa Allah.  Manalah tau kot kot ada yang nak buat biskut, bolehlah cuba resipi biskut Suji Salju yang sedap ini yang telahpun saya cuba buat semalam.  Rupanya seakan-akan biskut oat susu juga tapi oat susu berwara coklat bersalut susu tepung juga. Tapi yang Suji Salju ini berwarna putih - itulah yang saya gelar suci dalam debu tu......


Sedap sangat biskut ini, so lembut so fragile and so sedap dan rase macam cair dalam mulut. Sungguh enak dengan rase minyak sapi + butter serta cornflakes yang dikisar halus bercampur dengan tepung suji...tak tahu nak explain macam mana lagi.  Haruslah you all cuba sendiri kalau nak tahu tapi rata2 yang telah merasanya turut bersetuju dengan saya iaitu ianya so sedap.  Nak membuatnya pun mudah ajer.  Satu bancuhan ini boleh dapat 60 pieces but depends on your acuan lah ye.

So apa lagi, jom intai resipinya dan kemudian jom terus masuk dapur kita start buat.  Selamat mencuba ye..give me your feed back tau bila dah mencuba....

BISKUT SUJI SALJU 

Resipi: MakLang

Sumber: Yatiememories

Bahan A

  • 150gm minyak sapi
  • 100gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji kuning telur

Bahan B

  • 100gm cornflakes kisar halus
  • 100gm tepung jagung
  • 50gm tepung suji (semolina)
  • 250gm tepung gandum

Susu tepung (campur sikit gula aising) secukupnya untuk saduran

Cara-cara

  1. Putar bahan A hingga sebati.  Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang boleh dicanai
  2. Canai doh tadi mengikut tebal yang dikehendaki (saya suka tebal, biskut nampak lebih cantik dan elegant) dan terap dengan acuan kegemaran
  3. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu suhu 160 deg cel selama 15-20 minit hingga masak
  4. Biarkan suam sedikit dan salut biskut tadi dengan campuran susu tepung dan gula aising.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara






 photo copyright.jpg
blogger template by envye