22.11.15

CHOCOLATE MACARONS WITH NUTELLA GANACHE

Setelah sekian lama sentap kerana kadang-kadang jadi kadang-kadang tak jadi, hari minggu yang lalu saje-saje mood datang balik nak-nak bila teringatkan si comel-comel ni, nak mencuba sekali lagi membuat macarons dengan penuh nekad harap-harap menjadi.

Egg whites pun dah dua hari kept in the fridge to age.  So, balik jer dari pasar dan setelah simpan semua lauk/sayor yang dibeli dan bersihkan dapur, lagipun hubby ade gotong-royong membersihkan taman, so free sikitlah boleh take my time buat macarons ni, so bermulalah cabaran yang paling mendebarkan setiap kali membuat si comel-comel ini.  Tapi yang peliknya kalau buat dengan berhati-hati (being too careful) selalu tak jadi so semalam buat-buat macam biasa saja sambil mulut terkumat-kamit membaca bismillah agar dipermudahkan agar dengan pertolongan Allah dan kehendakNya, jadilah macarons saya kali ini.

Alhamdulliah, inilah hasilnya - kejadian macarons semalam iaitu Chocolate Macarons with Nutellah Ganache yang saya ambil dari blog Culimary Couture.  Tersangatlah happy tak tahu macam mana nak kate bila kelihatan "feets" kat macarons yang tengah bake dalam oven terus menadah tangan dengan rase penuh kesyukuran...terima kaseh Allah.

Sedap sangat Chocolate Macarons with Nutella Ganache ni tapi memang manislah, ialah macarons kan mestilah manis!  Tapi rasenya I should have let it bake a little bit longer tapi takut pulak dia crack...tulah buat macarons ni byk juga pantang-larangnya.  Kena banyak membaca tentang macarons untuk mengetahui tips dan kaedah yang betul sebelum cuba membuatnya.  Macam saya, entah berapa buah dah buku macarons yang dibeli dan berapa kali dah asyik google2 tentang macarons ini, itupun belum pandai-pandai lagi...but not to wory, In Syaa Allah kalau ada kehendak, pasti ada jalannya.

So apa lagi, kepada yang nak mencuba bolehlah try ikut resipi ini ye....selamat mencuba, semoga berjaya. 

Yield : Approximately 30 macarons

Ingredients:

  • 110 grams almond flour
  • 200 grams powdered (confectioners) sugar, minus two tablespoons
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 90 grams aged egg whites (about 3 large eggs), room temperature
  • Pinch of cream of tartar
  • 30 grams granulated sugar

For the Nutella ganache

  • 1/4 cup heavy cream
  • 2 oz semi-sweet chocolate, finely chopped (or can use chocolate chips/chunks)
  • 1/4 cup Nutella

Directions:

  1. Add almond flour, powdered sugar, and cocoa powder to the bowl of a food processor.  Pulse a few times to combine and break apart any lumps.  Sift this mixture into a clean bowl.  Discard any large pieces that do not pass through the sieve.  Set aside
  2. In the bowl of a stand mixer fitted with a whisk attachment, bet egg whites and cream of tartar until foamy.  Add sugar and beat on medium speed until stiff, glossy peaks form.  Do not overbeat.
  3. Pour dry ingredients into the bowl with the beaten egg whites.  Using a spatula, fold the dry ingredients into the egg whites, until the batter is thick and lava-like.  This should take about 40-50 folds.  The batter should slowly fall off your spatula when you pick it up and any peaks in the batter should settle down within 20 seconds.
  4. Transfer batter into a piping bag fitted with a small round tip.
  5. Line two baking sheets with parchment paper.  Pipe 1.5 inch rounds onto the parchment paper.  It is helpful to use a guide/template here, so all your macarons are the same size.  Once all the rounds are piped out, slam the baking sheet against a flat, stable surface, then rotate and slam again.  This is done to force any large air bubbles to the surface.
  6. Let the piped macarons dry on the countertop for 1 hour or until a dry skin forms on top.
  7. Preheat oven to 400 degrees F or 200 degrees Celcius.
  8. Right before you put the macarons in the oven, decrease the oven temperature to 300 degrees F or 150 degrees celcius.  Bake for 15-17 minutes.
  9. Let cool completely on baking sheet, before removing from the parchment paper.

To prepare the ganache

  1. Place the chocolate chips in a small bowl.
  2. Heat heavy cream in a medium saucepan until simmering then pour the hot cream over the chocolate chips.  Let stand for one minute, then stir together until all the chocolate chips are melted and mixture is smooth.  Stir in Nuttela.
  3. Let ganache sit at room temperature until it thickens to piping consistency.  You can pop it in the fridge to speed up the process, but keep an eye on it.
  4. Match macarons up into pairs of similar sizes as best as you can.
  5. Pipe a small dollop of ganache onto the flat side of half the macarons.  Top them with the other half. Refrigerate in an airtight container for 24 hours to let the flavors develop.  Bring to room temperature before serving.
  6. Happy trying & happy baking!  




19.11.15

BISKUT CORNFLAKES


Entry kali ini, saya hendak share resipi Biskut Cornflakes kegemaran kami sekeluarga, dari ke mr hubby, anak sampailah cucu - semua pun menggemarinya.  Biskut cornflakes ini adalah biskut wajib yang harus dibuat setiap kali menjelangnya Syawal.  Memang sedap biskut ini, crispy dan terasa cornflakesnya yang rangup.  Nak kate susah, tidak jugak tapi kita kena pandai mengadunnya coz adunan ini lembik so kena pandai adjust.  biasanya saya tambah jer cornflakes kadang2 sampai habis satu kotak besar.

Saya kate rugi kalau you all tak try resipi ni...bahan-bahannya pun tak banyak, just the basics plus of course sekotak besar cornflakes, kellogs atau pun nestle....so apa lagi jom kita tengok apa bahan-bahannya dan cara bagaimana hendak menjadikannya.....selamat mencuba, In Syaa Allah menjadi.


Bahan-bahannya

  • 2 cawan gula caster
  • 2 cawang mentega
  • Sedikit esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 5 cawan tepung naik sendiri
  • 4 cawan cornflakes

Cara-cara membuatnya

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.  Masukkan telur serta esen vanilla dan kacaukan sehingga sebati.
  2. Campurkan 1/2 cornflakes yang telah dihancurkan bersama tepung dan adunkan dengan bahan yang telah dipukul dan kacaulah hingga sebati.
  3. Setelah itu masukkan cornflakes yang baki tadi dan gaul adunan hingga elok sebati dan boleh dibentukkan seperti di gambar.
  4. Sekiranya adunan lembik, biasanya saya tambah cornflakes hingga boleh dibentuk bulat-bulat leper.
  5. Bila dah siap, bolehlah dibakar hingga masak.

18.11.15

BISKUT MAKMUR


Nak share sikit resipi Biskut Makmur yang sangatlah sedap ini.  Sekiranya inginkan biskut makmur yang rapuh dan garing, boleh cuba resipi ini.  Sebelum digaul dengan minyak sapi, tepungnya di sangai ataupun boleh jugak dijemur dulu kemudian diayak dengan gula icing.  Saya telah mencuba resipi ini dan memang memuaskan, terasa garing atau crunchy kate orang putih...cuba tau.

Bahan

  • 500g tepung gandum
  • 2/3 cawan gula icing
  • 1 tin kecil minyak sapi
  • Paper cup

Bahan untuk inti

  • 200g kacang tanah, digoreng tanpa minyak (dikisarkan)
  • 3/4 cawan gula icing

Bahan untuk salut

  • Sedikit gula icing

Cara Penyediaan

  1. Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing
  2. Gaul adunan sama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat  adunan doh yang lembut dan boleh diuli
  3. Kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula icing
  4. Sukat doh menggunakan satu sudu besar untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar
  5. Kemudian leperkan dan letakkan inti kacang di tengah.  Tutupkan inti dan buat bentuk bulat
  6. Susun di atas loyang dan bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius
  7. Kuih mengkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
  8. Sejukkan biskut, salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.



17.11.15

TART NENAS GULUNG SEDAP & GEBU





Tart Nenas Gulung
Sumber : Noor Masri (Thank you for this wonderful recipe)

Sekira you all tengah tercari-cari resipi Tart Nenas Gulung yang sedap, gebu dan cair di mulut, bolehlah cuba resipi ini.  Saya tahulah sebab saya dah cuba, jangan takut, memang awesome tarts ini tapi penat jugaklah membuatnya kerana satu adunan boleh dapat banyaklah juga, lengoh jugaklah asyik menekan adunan ke dalam acuan sampai sakit jugaklah ibu jariku ini...huhuhu...

Tetapi apa-apa pun, memang seronok membuatnya bila depan kita teratur tarts yang cute cute yang siap di glaze dengan kuning telur ready untuk masuk oven...lepas itu harum semerbak baunya di dapur....hilang penat hehehe.

So you all boleh try ni bila Raya nanti atau bila-bila masa you orang feel like having tarts untuk makan-makan dengan keluarga tersayang...homemade cookies are the best!

Bahan

  • 1 kg tepung gandum
  • 625g mentega (2 1/2 buku mentega)
  • 4 kuning telur
  • 1 putih telur
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 15g gula halus (resepi asal tak letak)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 kg jem nenas
  • 1 kuning telur + pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air (untuk sapuan) - kacau sebati

Cara

  • Campurkan kuning telur, putih telur, garam, esen vanilla dan pewarna kuning dalam mangkuk kecil. Pukul sedikit.
  • Dalam mangkuk besar, gaulkan mentega, gula dan tepung hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Kemudian masukkan campuran telur tadi.  Gaul sebati.
  • Masukkan dalam acuan tart gulung.  Picit dan letakkan jem.  Kemudian gulung.
  • Sapu atasnya dengan bahan sapuan kemudian bakar pada suhu 160 deg Celcius selama 20 minit atau sehingga masak  (suhu dan masak bergantung kepada jenis oven masing-masing)
  • Jika adunan terlalu keras yakni gulungan putus-putus bolehlah tambah sedikit lagi mentega sehingga mendapat adunan yang betul-betul lembut.
  • Sekian dan selamat mencuba.

BANANA BREAD


Resipi dari blog bbc.co.uk/food

Tried this beautiful banana bread recipe last night and it turned out so well but maybe you should reduce the amount of sugar in it as it was a bit too sweet for me and my hubby when we ate last night. But overall, I would rate it as excellent and this recipe is for keeps.

Pesanan dari tuan punya resipi - "This is an easy recipe that gives perfect results every time.  Be sure to use overripe bananas and the right sized tin"

This is definitely an easy recipe to follow/make, so straight-forward...so why dont you give it a try. Happy baking!

BANANA BREAD

less than 30 mins preparation time

30 mins to 1 hour cooking time

Makes 1 loaf

By John Barrowman

From A Taste Of My Life

Ingredients

  • 285g plain flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1/2 tsp salt
  • 110g butter, plus extra for greasing
  • 225g caster sugar
  • 2 eggs
  • 4 ripe bananas, mashed
  • 85ml buttermilk (or normal milk mixed with 1 1/2 tsp lemon juice or vinegar)
  • 1 tsp vanilla extract

Preparation Method

  1. Preheat the oven to 180 deg celcius
  2. Sift the flour, bicarbonate of soda and salt into a large mixing bowl
  3. In a separate bowl, cream the butter and sugar together until light and fluffy
  4. Add the eggs, mashed bananas, buttermilk and vanilla extract to the butter and sugar mixture and mix well.  Fold in the flour mixture
  5. Grease a 8in x 5in loaf tin and pour the cake mixture into the tin
  6. Transfer to the oven and bake for about an hour, or until well-risen and golden brown
  7. Remove from the oven and cool in the tin for a few minutes, then turn out onto a wire rack to cool completely before serving

KEK BUAH KUKUS


Nampaknya minggu ni macam dah hari-hari pulak kita buat kek buah, semalam versi bakar dan yang ni pulak versi kukus.  Bukan apa, tapi geram bila pernah buat sekali dulu tak menjadi.  Nak balas dendam konon, terus buat 2 versi sekali...nah ambik ko! hehehe.

So hari ini biarlah Kak Raja share resipi kek buah kukus yang marveles ini yang Kak Raja dapati dari blog hanamemories.  Memang sangat sedap tak rugi membuatnya walaupun mengambil masa yang lama untuk mengukus tetapi memang sejak Kak Raja beli pengukus elektrik Trio ini, kerja-kerja mengukus amat mudah sekali.  Pertamanya senang kita nak monitor paras air pengukus ini because boleh see through, kalau dah dekat nak habis boleh ajer tuangkan air di muncung sebelah tepi steamer.  

Untuk mempercepatkan lagi masa mengukus, Kak Raja guna bekas aluminium kecil seperti di dalam gambar ini.  Satu bancuhan boleh dapat 3 bekas dan masa mengukus hanyalah 1 1/2 jam - 2 jam dari 4 jam biasanya.  So apa lagi, jom kita intai resipinya.  Cuba tau jangan tak cuba sebab kek buah kukus ini memang ternyata sedap, confirm punyer....

RESIPI KEK BUAH KUKUS

Sumber rujukan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 250g butter (try guna butter yang baik seperti Anchor)
  • 350g gula pasir
  • 60ml air panas
  • 500g buah-buahan campuran atau raisins/sultanas + sedikit mixed fruits (saya campur sikit walnut)
  • 3 biji telur gred A
  • 350g tepung gandum*
  • 1 sudu kecil cream of tartar*
  • 2 sudu kecil soda bicarbonate* (boleh letak 1 1/2 sudu kecil)
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg* (tak letak pun tak pe)
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar sunquick
  • 1 sudu kecil vanilla essence

Cara-cara

  1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan.  Sebatikan.  Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquick. Kacau kemudian sejukkan.
  2. Ayak bahan-bahan yang bertanda*.  Masukkan ke dalam adunan mixed fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
  3. Di dalam mangkuk lain pulak, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
  4. Alas loyang 7x7 inci dengan kertas baking.  Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya. Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tidak menitis.
  5. Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan (boleh dikukus 2 jam sahaja). Saya guna bekas aluminium kecil-kecil ini (satu bancuhan boleh dapat 3 bekas), so 1 1/2 jam sudah memadai.
  6. Sejukkan kemudian potong (pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong.
  7. Bila kek masak, jangan terus angkat atau buka penutupnya.  Biarkan dalam 5 minit baru dibuka penutup steamer dan lap aluminium foil sekiranya ada air jatuh.  Lepas 10 minit baru buka aluminium foil yang menutupi kek.  Biar sejuk dalam pengukus. 

16.11.15

KEK BUAH VERSI BAKAR


Hari ini nak share pulak resipi Kek Buah versi bakar yang tersangatlah marveles ini, yang saya dapati dari blog GeeHut.  Bila tengok jer kat blog GeeHut ni, memang tergoda hendak juga try buat kek buah ini coz nampak macam sedap jer.  Lagipun encik suami suka sangat kek buah dan bila suatu hari suami nak makan sangatkot, dia beli kat mana tak ingat, balik-balik hendak makan, bila potong jer hampa bila buah dalam kek tu boleh dikira, frust jugaklah encik suami saya.

Jadi google punye google, terjumpalah resipi kek buah versi bakar kat blog GeeHut ni.  Teruslah gi beli mixed fruits dan lain-lain bahan seangkatan dengannya.  So yesterday, buatlah sebiji untuk encik suami dan satu buat yang kukus demi memenuhi permintaan seorang office colleague untuk dibuat sebiji kek buah kukus untuknya.

So inilah kejadian kek buah versi bakar yang saya buat semalam.  Pada saya memang sedap dan amat memuaskan dan amat memenuhi citarasa saya dan suami tapi ade manis sikit.  Buatnya pun tak susah mana.  Kepada yang suka kek buah atau yang sedang mencari-cari resipi yang sedap, bolehlah try resipi ini coz ianya memang tersangatlah marveles.  Anda harus mencubanya.  Selamat mencuba ye.  Bila dah cuba, bagi tahu saya apa pendapat anda tentang kek buah  sedap ini......

Resipi dari blog Gee Hut

Bahan A

  • 250g butter
  • 380g susu pekat manis
  • 400g mixed fruit atau boleh guna raisins/sultanas + buah ceri dibelah 2
  • 1 cawan air

Bahan B

  • 2 biji telur
  • 380g tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1/2 cawan jus oren sunquick (jadikan 1/2 cawan sahaja, Bancuh ikut sedap rasa)

Cara

  1. Masak semua Bahan A di atas api sederhana sampai butter dan susu pekat larut dan sehingga mixed fruits atau raisins/sultanas agak kembang.  Ketepikan dan sejukkan.  Biarkan hingga 3-4 jam (saya biar sampai sejuk sahaja tapi kalau tunggu 3-4 jam lagi elok kot).
  2. Bila Bahan A sejuk, masukkan telur dan kacau rata.  Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat tadi sedikit demi sedikit.  Kacau rata dan bubuh sekali jus oren dan kacau hingga sebati dan rata.
  3. Kemudian tuankan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan butter atau lapik dengan baking paper. Bakar dalam oven suhu 180 deg celcius lebih kurang 1 jam atau ikut oven masing-masing sampai masak.
  4. Selamat mencuba.

15.11.15

GULAI LEMAK AYAM ENAK SEKALI


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Semalam masak gulai lemak ayam ni for lunch dan terasa nak share pulak resipinya dengan pengunjung saya yang setia kerana gulai lemak ayam ini lain dari yang lain.  Of course ramai yang tahu nak masak gulai lemak ayam ini tetapi yang saya nak share di sini original resipi saya yang telah dicuba-cuba dan diubah suai.  Sebabnya saya katekan lain dari yang lain ialah kerana saya masukkan lengkuas dan sos ikan sebagai bahan tambahan kepada resipi biase kita buat tu.  

Memang sedap kerana ada rase macam masakan thai sikit.  Kalau nak tahu betapa enak dan sedapnya gulai lemak ayam ini, bolehlah cuba ye.  Makan pulak dengan ulam-ulam dan sambal nyior...perghhh memang sedap!  Jom tengok resipi di bawah ini.  Selamat mencuba.

Bahan

  • Ayam (Anggaran 4  ketul, buang kulit)
  • 2 biji ubi kentang (dibelah dua atau empat - terpulang)
  • Santan (sekotak dicampur dengan air panas - ikut kepekatan masing2)
  • 2 batang serai (satu diketuk, satu dihiris untuk diblend)
  • Sedikit lengkuas (untuk diblend sedikit dan dihiris 2 keping)
  • sedikit kunyit hidup
  • Cili api (mengikut kepedasan masing2, hendak pedas taruk lebih)
  • 3-4 biji bawang merah
  • 2 keping asam gelugor
  • 3 helai daun limau purut
  • Sehelai daun kunyit (dihiris halus)
  • 2 sudu besar sos ikan (optional - saya taruk untuk menyedapkan lagi)
  • Garam & Gula secukup rasa

Cara

  1. Masukkan 4 ketul ayam tadi (dibersih dan ditoskan dulu) ke dalam periok.
  2. Serai diketuk, 2 keping lengkuas dimasukkan ke dalam periok bersama dengan ayam tadi.
  3. Blend sedikit lengkuas. sebatang serai, cili api, bawang merah dan kunyit hidup dengan sedikit air sehingga lumat dan tuangkan ke dalam periok berisi ayam tadi.
  4. Jerangkan di atas api sebentar sementara dikacau-kacau dan apabila kelihatan sebati dan ayam sedikit kecut, boleh masukkan sekotak santan bercampur sedikit air panas (kepekatan kuah mengikut kehendak masing2).  Masukkan ubi kentang yang telah dibelah dua atau empat tadi.
  5. Kacau hingga mendidih dan ayam dan ubi kentang masak.
  6. Masukkan 3-4 helai daun limau purut dan daun kunyit tadi serta 2 keping asam gelugor dan 2 sudu besar sos ikan (fish sauce).
  7. Akhir sekali masukkan garam dan gula mengikut rasa masing-masing.
  8. Sekian dan selamat mencuba.

1.11.15

ROAST CHICKEN



Roast chicken is our family's favourite especially for my son and daughter who thinks that only their mum makes the best ever roast chicken...hahaha what a compliment and I thank you for that dear Mudzaffar & Teh Zarina and I love you both dearly.  May Allah bless you both with all His blessings dunia akhirat.   OK reminding myself not to get too sentimental now hehehe.....I always get too sensitive & emotional when I speak about my children even though they are now big grown working adults but thats me but I guess all mothers are like that......Alhamdullillah.

I normally stuff my roast chicken with a good homemade stuffings which is made up of chopped onions cooked and mixed with some chicken burger meat (shredded) and also few pieces of bread (shredded).  These are cooked over medium fire.  Add some water so that they are thoroughly combined, add one or two chicken cube and add a dash of salt and pepper with some italian herbs/oregano for that umphhhh flavour and taste!... 

As for the gravy, I would normally use the drippings/juices from the roast chicken, add some butter to the juices (of course after taking out the roast chicken and all the vegetables and onions) and stir in some flour about 2 tablespoons and stir so that no lumps appear.  Add one or two chicken cube and add some water to this (depends how thick you want your gravy to be but never too thick or thin) should be just nice.  Finally add some salt and pepper and not forgetting a dash of oregano/italian herbs or bay leaves, and its ready to be enjoyed with the roast chicken making this dish so fantastically delicious.

Try this recipe from Recipe60 if you feel like having a fantastic Mat Salleh meal of roast chicken, homecooked by you for your whole family without having to spend too much at restaurants.  I believe you too can do this in your very own kitchen.  Its easy, just follow the steps carefully. Happy trying and enjoy! 

INGREDIENTS

  • 1 whole chicken (1.6 kg)
  • 3 or 4 washed potatoes skin on
  • Half a butter pumpkin skin on (seeded) - I use carrots instead
  • 3 or 4 garlic cloves
  • 30 g butter
  • Dried Italian herbs (a few shakes)
  • Olive oil
  • Salt and pepper

DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 160 deg C or 320 deg F
  2. Melt your butter in a microwave for approx 60-90 seconds
  3. Remove the tips of the chicken wings
  4. Peel a large onion and slice in four
  5. In a roasting tray/pan, place onion slices in the centre with your chicken on top
  6. Cut up your potatoes in wedges
  7. Cut your pumpkins (carrots) in 2 inch chunks
  8. Add pumpkins (carrots) and potatoes around your chicken in roasting dish/pan
  9. Pour melted butter evenly to coat the chicken and vegetables
  10. Shake your dried herbs over the chicken and vegetables
  11. Season with salt and pepper
  12. Drizzle olive oil over potatoes and pumpkins (carrots)
  13. Crush garlic and disperse around the vegetables, mix them well with the oil and garlic until well coated
  14. Roast for approx 90 minutes and simply walk away, no turning, no basting, no temperature change, nothing to do.  This is the easy recipe but do check after 60 minutes as all ovens can be different.
  15. Once cooked, remove from oven.
  16. This step is optional but well worth it, turn chicken upside down in roasting dish, cover with foil and towels and let rest for 15 minutes (all the juices will run into the breast)
  17. Carve chicken and serve.
  18. Pour some of the pan juices over your meat or you can make some gravy out of this juice.

 photo copyright.jpg
blogger template by envye