29.5.15

CEKODOK PISANG GEBU & SEDAPNYA


Pagi tadi tak tahu ape nak buat untuk sarapan.  Tengok2 adalah pisang lebih Kak Raja buat Apam Pisang hari itu.  Bila dibilang, ade 8 biji cukuplah tu untuk buat Cekodok Pisang lagi pun Encik Suami memang penggemar cekodok pisang ini.  Teringat pulak sekali dulu pernah tengok resipi Cekodok Pisang Mat Gebu, macam rasa nak try jer resipi Mat Gebu apatah lagi tengok gambar2 cekodok kat blog dia tu memang cantik.  

Kak Raja kalau biasa buat cekodok pisang ini senang jer campur jer pisang yang dilenyek2 dengan tepung self-raising flour + sedikit garam dan sedikit gula, sedap lembut jadinya.  Tapi bila tengok resipi Mat Gebu ni macam ade baking soda dan guna tepung gandum saja.  Walaupun Kak Raja tak berapa gemar bau baking soda, namun dek nak try resipi ni, masukkanlah juga baking soda tetapi sikir jer (kurang sikit dari ape Mat Gebu suruh letak).  Dah bancuh tu, kena simpan pulak 30 minit.  Lepas tu baru boleh digoreng.  Apabila dah masak jer tadi, try le sebiji..Wow! memang sedap dan cantik bulat menggelembong cekodok ini.

Memanglah ramai yang pandai buat cekodok ini sebab mudah sangat tapi kepada sesiapa nak cuba buat Cekodok yang meletop sedapnya, jom try buat resipi versi Mat Gebu yang sangatlah gebu dan sedap....Maaf Encik Mat Gebu ye, Kak Raja nak share resipi kat sini ye.  Thank you....Jom kita tengok kat bawah ini resipinya.....Selamat mencuba! 

BAHAN-BAHANNYA:-)

  • 8 biji pisang emas (Kak Raja guna pisang berangan)
  • 3/4 camca teh soda bicarbonate
  • 1 camca besar gula perang @ 1/3 camca besar gula halus
  • 1 cawan tepung gandum (Kak Raja guna tepung self-raising)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • Minyak secukupnya untuk mengoreng.

CARA-CARA MEMBUATNYA:-)

  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur.  Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati,  Perap 30 minit.
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sedehana.  Basahkan hujung jari dalam air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, buat dalam 10 biji macam itu, sebab ianya akan kembang.  Tapi ini bergantung kepada saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok.  Angkat dan toskan.  Letak atas paper towel dan biar minyak terserap.  Hidangkan bersama kopi atau teh.
  4. Memang terlampau gebu dan sedap.  

26.5.15

APAM PISANG GEBUZ GEBAZ



Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada yang sudi menjenguk blog "MyHome Recipe" Kak Raja hari ini, terima kaseh Kak Raja ucapkan, semoga semuanya sihat dan happy selalu di samping famili yang tersayang.  Pagi ini Kak Raja rasa hendak share resipi Apam Pisang Kukus yang Kak Raja cuba semalam dan inilah hasilnya, sedap, gebu dan lembut.  Resipi ini sebenarnya Kak Raja terjumpa dalam akhbar Berita Harian semalam.  Bila tengok resipinya, macam senang bahan-bahannya cuma kena beli pisang on the way balik dari office semalam.  Hendak cari pisang emas tapi tuan kedai tu kata pisang emas belum masak, yang ada dah masak cuma pisang berangan..Okay jugalah tu, pisang berang pun sedap juga.  So belilah pisang berangan.  Setelah selesai semua dinner (plan buat spaghetti bolognese saje coz mudah) dapur dah bersih, dah solat maghrib dulu, then masuk ke dapur semula and start kerja-kerja memasak ini.  

Mula-mula buat roti dulu coz dah janji dengan kawan kat office nak buat untuk depe, then sementara nunggu roti masak start buat bancuhan apam pisang ini.  Nasiblah senang membuatnya.  So inilah hasilnya dalam gambar, so semalam buat dua benda, roti & apam pisang kukus....multi-tasking kate orang puteh!...hehehe.
So macamner, nak cuba tak buat apam pisang kukus yang sedap ini?  Jom mari kita intai bahan2 dan cara-cara membuatnya, mudah saja...bahan-bahan semua mesti ada kat daput tu, cuma barangkali pisang jer le kena beli....


Bahan-bahannya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 8 biji pisang emas (sederhana besar)
  • 3/4 cawan mentega, dicair dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak masak)
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh bicarbonate soda (baking soda)
  • 1 cawan gula
  • Secubit garam

Cara-cara membuatnya

  1. Tepung gandum diayak dengan baking powder.  Ketepikan.
  2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.  Sementara itu, panaskan periuk kukusan.
  3. Pukul telur bersama-sama gula hingga kembang.  Masukkan mentega cair atau minyak dan juga pisang yang telah dilecek.
  4. Kemudian masukkan tepung dan gaul rata dan kemudian tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.  Kukus selama lebihkurang 45 minit menggunakan api yang sederhana.
  5. Anda perlu memastikan penutup kukusan dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh ke atas permukaan kueh.
  6. Sekian dan selamat mencuba 

17.5.15

MASAK DAGING HALIA



Inilah satu-satu masakan daging yang menjadi kegemaran Kak Raja.  Ianya bukan sahaja tersangatlah sedap tetapi amat mudah untuk membuatnya.  So, ingat nak share resipi Kak Raja ini yang memang dah lama sejak dulu2 inilah resipinya versi Kak Raja...pada Kak Raja memang sedaplah dan kalau ada yang nak cuba, bolehlah mencuba.  

Yang paling penting pastikan daging yang hendak digunakan ialah daging batang pinang kerana ianya lembut dan tidak makan masa yang lama untuk memasaknya & halia hendaklah lebih sedikit kerana itu yang membuat masakan ini sedap lagi pun namanya pun dah nama Masak Daging Halia, of courselah main ingredients daging + halia!  Itu pasalnya dalam resipi Kak Raja ni, banyak guna halia dan juga bawang putih.  Sebagai bahan perapan daging dan juga semasa menumis.

Maaf kerana tidak dinyatakan exactly sukatan bahan-bahan yang diperlukan kerana Kak Raja biasanya main campak-campak jer dan guna perkiraan sendiri tapi kadang-kadang lebih senang gitu dan perkiraan sendiri kadang-kadang lebih baik. 

Pertama sekali of course le daging hendaklah dihiris lebar nipis dan digaul atau marinate sebentar dengan halia & bawang putih (yang telah diblend atau better still ditumbuk) serta sedikit sos tiram dan kicap lemak manis (dalam 3/4 sudu besar tapi ikut pada banyak mane dagingnya).  Biar perap sebentar.


In the meantime, panaskan minyak dalam kuali, tumis beberapa keping hirisan halia,3-4 ulas bawang putih dan 5-6 biji bawang merah kecil yang ditumbuk, dan goreng hingga wangi dan sedikit garing.

Kemudian bolehlah dimasukkan daging yang telah diperap marinate tadi dan kacau hingga sebati dan mesra.  Masukkan sedikit sos tiram dan kicap manis (sekiranya nampak macam tak cukup) lagi dan sedikit air untuk mengempukkan daging.  Biar seketika sehingga daging kelihatan empok dan air sedikit kering (masakan ini biar macam kering-kering garing berminyak sikit, baru sedap bila digaul dengan nasi).

Akhir sekali masukkan beberapa titis (2-3 titis cukup) minyak bijan (jangan banyak sangat), sedikit lada hitam yang telah ditumbuk sedikit kasar dan juga garam dan sedikit gula sebagai perasa.

Sebelum diangkat, masukan sedikit daun bawang (yang telah dipotong) dan cili merah (dibelah dua) serta bawang besar yang telah dipotong bulat2 (jika suka).  Kak Raja suka banyak bawang, ianya menjadikan masakan ini.manis-manis gitu....

Itu je caranya, mudahkan? Daging masak halia ini sedap sangat jika dimakan dengan nasi putih panas2...tak payah lauk lain pun tak apa.  Memang terbaek.  Selamat Mencuba and have fun!..







15.5.15

APAM KAMPONG GULA MERAH YANG COMEL LAGI SEDAP

Bercerita pasal Apam ini, teringat zaman dulu2 suka sangat buat Apam Tepung Beras yang mengguna tapai nasi yang diperbuat dari nasi sejuk yang digaul dengan ragi dan diperap dalam bekas yang berbalut dengan kain dan disimpan di dalam tempat yang gelap selama lebihkurang 2 hari. Agak remeh sikit membuatnya tapi cantik dan sedap Apam2 Tepung Beras ni....tapi kali ini, Kak Raja nak share resipi Apam lain pulak iaitu Apam Kampong Gula Merah yang diambil dari blog Yati Memories (terima kaseh Yatie, izinkan Kak Raja share di sini ye) yang sangat sedap dan mudah di buat ini.  Kak Raja dah try buat semalam, memang sedap memang mudah hanya kena simpan lebihkurang 2 jam bancuhan apam ini dan Kak Raja guna acuan apam plastik kecil, tu yang lambat sikit nak siap kerana bancuhan ini menghasilkan banyak jugalah apam2 comel ini.  Kalau rasa nak try buat Apam Kampong yang sedap, boleh try yang ini...gerenti sedap..Jom kita lihat bahan2 dan cara2 membuatnya....Selamat mencuba ye you all....


Bahan A

  • 1/2 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn gula pasir*
  • 2 cwn air*
  • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)

Bahan B

  • 11gm yis mauripan
  • 1/2 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gulahalus

Bahan C

  • 4 cwn tepung gandum
  • secubit garam

Cara-Cara

  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
  2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
  5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
  6. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  7. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.




4.5.15

CHURROS MY AMIGOS



I first came across these Churros after reading about them on the internet.  Somebody had made these and posted on facebook and out of curiosity, googled about them as I wanted to know what they are and how they are made and surprisingly they are indeed so super easy to make with such a short preparation time.

Churros. sometimes called Spanish doughnuts are basically long shaped fried-dough pastry-based snack served with warm, sweet, milky chocolate dip or dusted with cinnamon sugar.  The dough is a mixture of flour, water and salt.  They are popular in Spain, France, the Philippines, Portugal, Ibero-America and the South-western United States.  There are two types of Churros in Spain.  One is long and fat, and the other, extra popular in Madrid, is thin and has knots which are both eaten for breakfast or as a treat with chocolate or sugar.

When frying them, the oil must be heated to the right temperature so when the dough is piped into the oil, the exterior will crisp up and brown beautifully while maintaining that soft and moist bite inside. If the oil is too hot, it will burn the dough immediately.

So, I tried making them one evening and I (and also my whole family) have fallen in love with them since, not only are they super easy to make at home but they are so so  yummy and there is no denying that Churros appeal to all ages. If you have not tried churros before, you are missing out.  I guarantee that your kids will love these sweet bites too!  So the next time, when you get bored, dont forget to whip up some Churros for your family to enjoy and they will surely love you for these.

I plan to do this again and I hope that you will too...just try out this recipe adapted from Cooking Classy...they are yummy...In some recipes that I came across, they have eggs as one of the ingredients but since I dont quite like eggs, I have left them out.  The first time I tried making these Churros I had added eggs to the dough mixture but then I did not quite like it and I prefer them eggless.....

Ingredients

  • 1/2 cup milk
  • 1/2 cup water
  • 3 tbsp unsalted butter
  • 2 tsp caster sugar
  • 1/4 tsp salt
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • 1 cup plain flour
  • Vegetable oil, for frying
  • Piping bag with large open star tip
  • Scissors

Cinnamon Sugar coating 

  • 1/2 cup caster sugar & 2 teaspoon ground cinnamon (whisked together)

Chocolate Dip

  • 50g dark chocolate
  • 80g milk chocolate

Directions

  1. To make the Chocolate Dip, heat up enough water in a small pot.  Then bring a heatproof glass bowl on top of the boiling water (don’t let the water touch the bowl) and turn down the heat.  Stir in the chocolates with spatula and slowly melt the chocolates to a smooth texture.  Remove from heat and set aside.
  2. In a saucepan, combine milk, water, butter, salt, sugar and bring to a boil.  Once it reaches boiling point, remove saucepan from heat and immediately mix in vanilla and flour.
  3. With a spatula, work the dough until the ingredients are well combined.  If there are any lumps, use the spatula and press it down.  Continue to mix until the dough is smooth.
  4. Slowly transfer the mixture into a piping bag with large open star tip.
  5. Separately, in a heavy bottom pan, heat up enough oil to cover the churros when it is deep fried. Watch the temperature carefully.  Test the heat by dropping a small dough into the oil and when it sizzles and bubbles without burning the dough, it is ready.  Carefully pipe the dough in, until about 2-3 inches long and then use scissors to cut the dough so it falls directly into the oil.  Work in fairly small batches being careful not to overcrowd (which will reduce oil temperature too much).  Allow churros to fry until golden brown (stirring occasionally near the beginning of frying will help keep them from sticking to each other) and scoop them out with a wire skimmer and drain and cool on a wire rack or on a plate or baking sheet lined with several layers of paper towels. 
  6. Serve with chocolate dip on the side or dust with cinnamon sugar, whichever way you like.
  7. Enjoy!


 photo copyright.jpg
blogger template by envye