25.8.15

EASY MEAT LASAGNA

Made this fabulous Lasagna the other day, in fact made it during the night to be eaten for breakfast the next day.  I guess this was the second time I did this, the first was somehow a flop as it did not have enough moisture to cover the lasagna sheets.  All that was experience which made us a better person when we learn from our mistakes.

So here it is I would like to share this beautiful yet simple recipe for those who want to try doing it for the family...be careful with the tomato paste though.  If you put too much of them, your lasagna would taste a bit sour so just follow the recipe and you will be fine....Good luck!

INGREDIENTS

  • 250g Large Instant Lasagna (San Remo)
  • 2 tbsp oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 carrot, finely chopped
  • 1 clove garlic, crushed
  • 500g minced meat (beef or mutton or you can also use minced chicken)
  • 5 tbsp tomato puree or paste
  • 2x400g canned tomatoes (or you can use about 3-4 very riped big tomatoes, chopped.
  • 2 cups chicken stock (or use 2 maggi chicken cubes + 2 cups water)
  • Salt & pepper to taste
  • Pinch of nutmeg (optional)
  • 2 tbsp butter
  • 2 tbsp plain flour
  • 2 cups fresh milk
  • 125g mozzarella or cheddar cheese (grated)

MEAT SAUCE

  1. Heat oil in a saucepan.  
  2. Add onion, carrot and garlic and cook until soft.
  3. Add minced meat, cook until brown.  Stir in tomato paste/puree, canned tomatoes or chopped tomatoes and chicken stock (maggi chicken cubes + 2 cups water)
  4. Season with salt, pepper and nutmeg (if used).
  5. Cover and cook gently 20 minutes.

CHEESE SAUCE

  1. Melt butter in a separate saucepan, stir in flour and cook for 2 minutes over gentle heat.
  2. Remove from heat, stir in milk. Return to heat ad stir until thick and smooth.
  3. Season with salt, pepper and add mozzarella or cheddar cheese, stirring over low heat until cheese melts.

ASSEMBLY

  1. Preheat oven to 180 degrees celcius.
  2. Pour 1/2 cup of the meat sauce into a lightly greased baking dish.
  3. Alternate layers of lasagna, meat and cheese sauces, ending with cheese sauce layer (allow for 4 layers).
  4. Sprinkle with grated parmesan cheese, bake in oven for 35-40 minutes or until cooked through (test if cooked by pricking with a fork).
  5. Let stand 5 minutes before serving.
  6. Serves 4

HINT:

  • For perfect lasagna, make sure that lasagna sheets are completely covered with the meat sauce.  Important to retain a high level of moisture.  HAPPY TRYING & ENJOY,

19.8.15

TUNA SPAGHETTI WITH CREAMY WHITE CHEESE SAUCE YANG MARVELES


Hari ini Kak Raja nak share resipi yang sangatlah mudah untuk dimasak sekiranya you all kesuntukan masa dan teringin nak makan pasta sesangat.  Maka inilah resipi yang amat mudah bak kate orang cincai cincai jer dah jadi!  Kepada penggemar makanan bercheese akan of course menyukainya tapi yang tak suka cheese tu tengok ajer le ye.  Rugi le you all kalau bukan penggemar cheesy food ni coz lazat sesangat...jangan risau bukan boleh gemuk pun kalau you all makan sekali sekala...hahaha...

Bila Kak Raja buat Tuna Spaghetti ni pasti teringatkan arwah Auntie Kak Raja kerana arwahlah yang mengajar Kak Raja masak ni..She was the one who introduced this to me.  Thank you Wan Chu, semoga Wan Chu tenang di sana dan di dalam keredhaan Allah selalu,  Aamiin.  Arwah auntie Kak Raja ni memang pakar masak bermacam-macam makanan orang2 putih ni dan banyak yang Kak Raja belajar dengannya.  Dia tak kedekut dengan resipinya dan kemahirannya (kebetulan namanya pun YM Raja Mahiran).  Semoga segala jasa dan kebaikan arwah dibalas baik oleh Allah hendaknya.

Resipi ni originalnya dalam bahasa Mat Salleh tetapi Kak Raja translatekanlah ke Bahasa kita untuk yang prefer bahasa ibunda senang lagi hendak difaham ye.  Senang sangat hendak membuat tuna spaghetti ni.  Selain dari tuna, boleh juga dibuat menggunakan ikan salmon dan rasanya enak sekali dengan rasa keikanan yang cukup dengan lemak-lemak masin cheesenya.  Memang terbaek.  Jom jangan buang masa, jom intai bahan-bahan dan cara-cara sangatlah simple ni...Moh kite!

BAHAN-BAHANNYA

  • 250 gram Spaghetti ataupun penne atau sebarang pasta yang diingini
  • 3 sudubesar butter
  • 2 sudubesar "minced onions"
  • 2 sudubesar tepung gandum
  • 2 cawan susu fresh milk
  • 1 cawan thawed frozen peas 
  • 1 tin tuna (Tuna Flakes/Chunks in water) - boleh taruh lebih kalau suka, di hancur2 sikit atau biar chunky or flaky gitu, buang airnya
  • Sedikit parsley atau basil (kalau ada), oregano atau italian herbs pun boleh
  • 1/3 cup chopped green onion (bawang besar)
  • 1/2 cawan Parutan parmesan cheese    
  • Sedikit serbuk lada hitam

CARA-CARA MEMBUATNYA

  1. Rebus dulu spaghetti tu hingga lembut seperti biasa (tender but firm) dan ditoskan dan taruh dalam mangkuk/bekas sesuai
  2. Sementara itu, dalam saucepan lain, panaskan butter atas api sederhana, masukkan bawang minced onions tadi dan masak hingga sedikit layu.
  3. Campurkan tepung dan kacau beberapa saat dan tuangkan susu tadi dan kacau dengan whisk hingga sebati supaya tidak berketul2 dan sauce kelihatan menjadi pekat.
  4. Masukkan peas, tuna, parsley, bawang besar (chopped green onions), cheese dan serbuk lada hitam tadi.
  5. Tuangkan sauce ini ke atas pasta tadi dan kacau supaya bercampur betul-betul.
  6. Boleh dinikmati segera.
  7. Ermmm sedapnya!  Selamat mencuba & enjoy



18.8.15

ROTI JALA YANG SANGATLAH LEMBUT & SEDAP



Roti Jala merupakan sejenis makanan kegemaran ramai orang di negara kita dan juga di negara-negara Asean.  Ianya adalah sejenis hidangan berbentuk jala dan dimakan bersama kuah.  Bekas atau acuan khas yang mempunyai beberapa lubang biasanya digunakan bagi menghasilkan roti jala yang dimasak di atas kuala leper (non-stick).

Roti Jala sering kali menjadi pilihan pada perayaan istimewa dan dihidangkan dengan kari atau gulai ayam atau daging.  Roti Jala dinamakan sedemikian kerana bentuknya semasa dibuat seperti jala menangkap ikan.

Terdapat dua jenis kuah iaitu kuah manis (lebih popular di negeri-negeri pantai timur Malaysia) dan kuah gulai terutama gulai ayam (popular di Pantai Barat Malaysia).  Selain daripada itu, Roti Jala juga enak dimakan dengan kuah durian.

Semenjak ada acuan roti jala plastik muncung tiga ini, Kak Raja rase senang sangat dah buat roti jala ini, dah tak malas-malas lagi dah.  Tak macam dahulu, memang bercinta bila tekak rase nak makan roti jala sampai ke tahap kena beli roti-roti jala ini bila keinginan tidak dapat ditahan lagi hehehe.  
Terima kaseh kepada office colleague Kak Raja kerana telah menghadiahkan acuan ini kepada Kak Raja mase birthday hari tu.  Tak kiralah murah tapi ingatan tu ada dan memang berguna dan berjasa sangat kepada Kak Raja yang telah membuat Kak Raja terlalulah rajin menjala roti ni.
Pagi tadi Kak Raja buat lagi roti jala yang cute-cute ini untuk dibawak ke office untuk dinikmati dengan kawan-kawan.  Lawannya kali ini ialah kari ayam yang sangatlah sesuai sekali. Memang jawapannya makan berkeping-keping jugaklah kami tadi.

So sesape yang rasa malas nak buat roti jala, jangan rasa malas lagi tau coz dah ade penyelematnya dah tak payah lagi guna acuan yang jenis lama itu yang memang rase messy, kadang-kadang kalau silap bancuhan, ianya tak boleh keluarlah...ish memang tension le dulu-dulu each time nak buat roti jala ini.

Kini tidak lagi, nak buat roti jala ini pun mudah sangat rupanya dan bahan-bahannya memang selalu ada kat dapur kita tu...pasti semua dapur ada tepung, telur, air, garam, pewarna kuning...campur sahaja kesemuanya dalam blender dan blend sampai sebati dan kemudian ditapis.  Kuantiti tepung mesti sama dengan air, sekiranya guna 2 cawan tepung, air pun hendaklah sama 2 cawan dan jangan lupa masukkan minyak dalam 3 sudubesar untuk mencantikkannya dan senang menggeluarkannya.

Jom Kak Raja nak kongsi di bawah ini resipi roti jala yang sangatlah lembut dan tahan hingga ke petang yang Kak Raja buat pagi tadi......In Syaa Allah....Resipi ini tak payah guna susu atau santan pun, memadai dengan gunakan air sahaja.  

BAHAN-BAHANNYA

  • 4 cawan tepung gandum
  • 4 cawan air
  • 2 biji telur
  • 1 suduteh garam
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 tudung botol pewarna kuning

CARA-CARA MEMBUATNYA


  1. Satukan semua bahan2 di atas dan kacau rata dengan whisk atau hendak senang, masukkan ke dalam blender dan blend hingga sebati dan tapis bancuhan tadi. Ketepikan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan dan lenser dengan sedikit minyak (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, paipkan adunan yang telah diisi dalam acuan botol muncung tiga secara zig-zag. Kemudian buat kaedah sama tapi kali ini bertentangan jaluran tadi (seperti lebihkurang gambar di atas).
  3. Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat, berhati2 lipat, kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung (atau boleh angkat, letakkan ke atas pingan, dan lipat dan gulung seperti gambar di atas) dan kemaskan dan susun ke dalam pingan lain. Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kegemaran atau sambal tumis.
 Roti Jala Juga Enak Dimakan Dengan Kuah Durian.


Juga enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis.

14.8.15

CHOCOLATE CHIPS-WALNUT BROWNIES



Chocolate brownies are flat, baked dessert squares and have so much going for them, great flavour, easy to make, and so versatile. The simplest brownies are made with just melted chocolate, butter, sugar, eggs, vanilla and flour.  Delicious of course, but you can also take a brownie to the next level by adding a layer of frosting.  Depending on its density, it may be either fudgy or cakey and may include nuts, icing, chocolate chips or other ingredients.  A variation made with brown sugar and chocolate bits but without melted chocolate in the batter is called a blonde brownie.

Having tried making these brownies last night from this lovely recipe by Martha Stewart, I was simply pleased with the result especially when it was my first try.  I have wanted to do this before but kept postponing it each time until I decided to try doing them because I wanted to bring something for a niece, Nuroll Azrin's Raya Open House this evening in KL. My efforts did not turn to waste as I was so very happy that they turned out to be simply amazing so chocolaty and so nutty (next time I have to add in more walnuts though).

To you who would like to try making them, I can recommend you this recipe as I have done these brownies myself and they were simply awesome.  I should have made some chocolate frosting as toppings and sprinkle more chocolate chips and walnuts which would definitely be so so rich and fantastic, maybe my next round of brownies, but with or without frosting, they are surely good. 


When you look at them, tell me, dont you think they look too good to resist to not making them?


INGREDIENTS

  • 8 tablespoons (1 stick) or 1/2 cup or 113 grams unsalted butter, cut into pieces, plus more for pan
  • 1 cup all-purpose flour, spooned and levelled
  • 1/4 cup unsweetened cocoa powder
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup semisweet chocolate chips
  • 1/2 cup coarsely chopped walnuts) (I had put a cup)
  • 8 ounces (226 grams) semisweet or bittersweet chocolate, chopped
  • 1 1/4 cups sugar
  • 3 large eggs

DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 170 degrees celcius.  Brush a 9-inch square baking pan with butter.  Line bottom and two sides with a strip of parchment paper, leaving a 2 inch overhang on the two sides.  Butter paper, and set pan aside.  In a small bowl, whisk flour, cocoa, baking powder, and salt; set aside.
  2. Place butter and chocolate in a large heat-proof bowl set over (not in) a saucepan of gently simmering water.  Heat, stirring occasionally, until smooth, 2 to 3 minutes; remove bowl from pan and let cool. Add sugar; mix to combine.  Add eggs and vanilla extract and mix to combine.  Add flour mixture; mix just until moistened (do not overmix).  Add chocolate chips and walnuts.  Transfer batter to prepared pan and smooth top.
  3. Bake for about 40-50 minutes until a toothpick inserted in centre comes out with a few moist crumbs attached.  Cool in pan for 30 minutes.  Using paper overhang, lift brownies out of pan; transfer to a rack to cool completely (still on paper).  On a cutting board, using a dampened serrated knife, cut into 16 squares.  Store in an airtight container at room temperature, up to 2 days.

Happy trying & enjoy!

10.8.15

TEMPOYAK UDANG GALAH

Pada musim durian baru-baru ini, pasti terdapat banyak tempoyak kan.  So, apa kate kita try masak Tempoyak Udang Galah yang sangatlah umphhhh ini.  Kak Raja dah try dan ianya memang tersangatlah sedap, kalian bila lagi?  Jom kita mentempoyakkan udang-udang galah ni.  Mudah sangat membuatnya.  Moh kite! 

BAHAN-BAHAN

  • 1 kg udang galah - bersihkan
  • 2 senduk tempoyak
  • 10 tangkai cili api
  • 5 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 cm kunyit hidup
  • 2 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun kunyit - simpul
  • Sedikit air, garam dan gula

CARA MENYEDIAKAN

  1. Bersihkan udang galah
  2. Kisar cili api, cili merah, bawang dan kunyit hidup
  3. Campurkan kesemua bahan dalam kuali
  4. Tambah sedikit air dan renehkan 
  5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga agak pekat.
  6. Kalau tak suka pekat sangat, boleh ditambah air panas dan kurangkan tempoyak ke 1 1/2 senduk.
  7. Saya masukkan beberapa helai daun limau purut.
  8. Sekian dan selamat mencuba


 photo copyright.jpg
blogger template by envye