10.7.15

BISKUT JEJARI OAT SUSU


Assalammualaikum semua...diharap semua sihat dan tabah dalam menjalani ibadah puasa dan tak lama lagi, In Syaa Allah kita akan menyambut Raya.  Pastinya sekarang suri-surirumahlah yang paling sibuk...apataknya nak kena siap makan dan juadah untuk berbuka dan juga nak buat biskut lagi.   Tapi tak ape, berkat kesabaran & keikhlasan kita semua, segalanya dipermudahkan Allah.

Hari ni Kak Raja nak share resipi biskut jejari oat susu yang sangatlah sedap dan menjadi biskut yang mesti ada pada setiap kali Raya kami sekeluarga.  So kepada yang masih terfikir-fikir biskut ape nak buat, bolehlah try biskut ini yang memang popular suatu ketika dahulu tetapi kami masih tidak jemu untuk menikmatinya kerana ianya so sedap and so so crunchy...ok jom kita intai resipinya di bawah...Resipi ini untuk satu adunan yang boleh menghasilkan lebihkurang 50 biji biskut tetapi ikut acuan jugaklah...biasanya Kak Raja gandakan adunan ini, dapatlah banyak sikit, so kali 2 le semuanya ye....Selamat mencuba!

Bahan A

  • 225 gm butter
  • 125 gm gula kastor
  • 1 biji kuning telor
  • 1 sdt esen vanilla (Kak Raja suka taruh lebih sebab suka bau vanilla ni)

Bahan B

  • 20 gm tepung kastard
  • 250 gm tepung gandum
  • 75 gm tepung jagung
  • 100 gm quaker oat atau roll oat (Kak Raja guna yang dalam tin merah tu)
  • 2 sudu besar serbuk coco
Hiasan : 100 gm susu tepung + 20 gm icing sugar (ayakkan untuk bersatu)

Cara-cara

  1. Putar gula dengan butter hingga sebati
  2. Ayak bersama kesemua jenis tepung dan serbuk koko, masukkan oat.
  3. Masukkan telur kuning dan vanilla ke dalam adunan butter tadi.  Gaul rata dan masukkan tepung tadi dan uli sehingga sebati.
  4. Canai adunan mengikut acuan kesukaan dan bakar (try le cari acuan macam jejari tu).  Setelah biskut sejuk barulah di salut dengan susu tepung tadi (tapi Kak Raja salut mase biskut-biskut ni panas lagi takut tak melekat)

Nota:

  1. Quaket oat (dalam tin merah ye) di sanggai dahulu sekejap agak2 perang untuk menghasilkan biskut yang lebih ranggup.  Kak Raja kisar oat ni sampai halus.
  2. 100 gm susu tepung + 20 gm icing sugar, campur & ayak dahulu.


No comments:

Post a Comment


 photo copyright.jpg
blogger template by envye