30.12.16

HOMEMADE ROTI GULA


Kalau ada roti berlebihan, jangan khuatir dan jangan membazir.  Selain dari membuat Pudding Roti dengannya, ape kate kita buat Roti Gula yang sememang disukai ramai ini termasuklah keluarga saya. Biasanya kita beli saja di kedai-kedai bakeri, tapi kali ini apa kata, kita cuba buat sendiri.  Senang sangat caranya dan bahan-bahan yang hendak digunakan sentiasa ada di dapur kita.  Saya lebih suka guna butter untuk disapu di atas roti kerana ianya rasa lebih lemak dan enak.

Saya sudah berkali-kali buat Roti Gula ini.  Biasanya saya akan buat lebih sikit untuk disimpan sebagai stok.  Roti Gula ini sesuai dibuat kudap2an di kala pagi atau petang dan sangat enak bila dicicah dengan Teh-O atau Nescafe-O.  Dulu-dulu saya beli jer tetapi sekarang sejak dah boleh buat sendiri, bila-bila masa rasa nak makan, terus buat kerana ianya begitu mudah sekali.


Jom kita tengok resipinya yang sangatlah simple ini...Jom!

RESIPI ROTI GULA

Sumber : Gee-Hut

Bahan-bahannya

  • Beberapa keping roti (Gardenia atau Massimo atau terpulang)
  • Butter (saya guna buttercup, lebih sedap)
  • Gula pasir

Caranya

  1. Sapukan butter ke atas roti dan taburkan gula pasir
  2. Jika suka, boleh dipotong dua roti-roti yang telah disapu butter dan bergula tadi
  3. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit butter
  4. Masukkan ke dalam oven suhu 165 deg cel selama 15 minit atau bila kelihatan garing dan golden
  5. Keluarkan dan sejukkan
  6. Sedia dinikmati
  7. Simpan di dalam bekas kedap udara dan boleh dimakan pada bila-bila masa

29.12.16

KUIH KERIA GULA MELAKA




Pada percutian keluarga saya di Melaka 25-27 Disember 2016 baru-baru ini, saya tidak melepaskan peluang untuk merasai kenikmatan kuih keria antarabangsa Hj Jalili di Limbongan Melaka yang dikatekan sangatlah popular kerana keenakannya dan uniknya kerana kuih keria ini disalut dengan gula melaka.

So pada hari kedua kami di sana, kami pun pergilah ke lokasi yang berkenaan dalam lebih kurang pukul 5 ptg kerana dikatekan ianya tutup pada jam 7 malam.  Terkejut jugalah bila sampai je, terdapat barisan yang sangatlah panjang.  Berkata-kata saya dan anak perempuan saya, macam mana ini, panjang sangat sempat ke sampai giliran kita, kuihnya kami nampak hanya tinggal setalam penuh.  Tak apelah we give it a try, so kami pun beraturlah dengan penuh kesabaran.  Tiba-tiba datang tukang jual keria kepada barisan sambil mengira hanya setakat 26 orang dibenarkan menunggu dan yang selebihnya terpaksa pulang dengan rasa hampa.



Sambil itu, penjualan tergendala sebentar kerana mereka pergi mengambil lagi stok kuih keria di rumah yang agak kami terletak di belakang kedai.  Lama juga menunggu, adalah dalam 20 minit. Akhirnya sampai juga giliran kami dan setiap pembeli diberi 2 bungkus dan tidak lebih dari itu dan setiap bungkus mengandungi 10 biji kuih keria yang masih panas.  Memandangkan waktu makan malam sudah pun dekat, kami rasa dua bungkus terlampau banyak untuk kami bertiga iaitu saya, suami dan daughter.  Nak buat cerita, ada pula seorang pembeli kelihatan merayu kepada tukang jual keria minta dijual sebungkus kerana pada waktu itu, semua bungkusan sudah berpunya.  Saya dan anak saya mengambil keputusan untuk menjual sebungkus yang kami ada kepada orang berkenaan yang dikatakan dari KL.  Wah bukan main happy dia.  Alhamdullilah dah rezeki dia, kami pun ikhlas.  Semoga kita sama-sama dapat merasai kuih keria yang sangatlah viral kini.

Balik jer dari Melaka, saya pun apa lagi tak sabar-sabar nak cuba buat sendiri.  Gual melaka pun ada dibeli masa di Melaka.  So inilah hasilnya.  Sedap juga macam lebih kurang keria Hj Jalil itu juga....hehehe.  Apa-apa pun terima kasehlah kerana memberi inspirasi kepada kami mencubanya....So apa lagi, jom tengok resipinya...jangan tak try pulak ye....Selamat mencuba!



KUIH KERIA GULA MELAKA

Sumber resipi : Azlita MasamManis blog

Bahan-bahannya

  • 500 gm ubi keledek (saya guna yang putih kerana ianya kurang serap air dan mudah dibentuk)
  • 1 cawan tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
  • Secubit garam
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan Sira

  • 1 1/2 ketul gula melaka (dihiris)
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 cawan air

Cara-cara membuatnya

  1. Keledek dikupas kulitnya, potong sederhana besar dan rebus bersama air dan sedikit garam hingga empuk.
  2. Setelah empuk, dilenyek hingga halus
  3. Campurkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh
  4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan bentukkan doh seperti roda bula
  5. Buat hingga habis adunan
  6. Susun keria atas loyang yang disapukan tepung supaya tidak melekat
  7. Panaskan minyak dalam kuali
  8. Gorengkan keria hingga keperangan
  9. Angkat dan biarkan sejuk
  10. Dalam kuali yang bersih
  11. Satukan bahan sira
  12. Masak hingga berbuih dan gula menjadi pekat
  13. Bolehlah ditutup api dan terus masukkan keria dan kacau hingga bersalut sempurna dan gula melekat pada keria 
  14. Selamat mencuba

23.12.16

JAPANESE COTTON CHEESECAKE


At last, made this last night after so much KIVs...hehehe.  Its true what is said about this incredible Japanese Cotton Cheesecake...it is nice but it is also so painfully difficult to make, terlampau banyak pantang-larang just like the macarons!

My Japanese Cotton Cheesecake did not look as it should especially its top as it cracks quite a lot due to too high heat, and I made a big  mistake of not folding it gently when adding the whisked egg white into the cheese mixture.  Well anyway, since this is my first time and I know the mistakes I did, hopefully it will turn out perfect the next time. 


Apa-apa pun Japanese Cotton Cheesecake ini tersangatlah sedap dan tersangatlah yummy.  It is a very delicate cheesecake, with a soft, moist, light and fluffy crumb, so irresistible! You can never get enough with only a slice!...Not to worry as this cheesecake is a diet-friendly dessert as it uses less cream cheese, sugar and fat than the regular normal cheesecake....

Recipinya senang untuk prepare kerana ianya memerlukan cuma sedikit bahan dan prosesnya pun mudah cuma perlu berhati-hati membuat meringue kerana ianya yang akan menentukan samada cake ini menjadi atau tidak.  Putih telur hendaklah dipukul/whipped to soft peaks and to be easily incorporated into the cream cheese mixture without deflating them.  Suhu oven hendaklah betul tidak terlalu panas supaya bahagian atas cake tidak masak terlalu cepat dan crack dan bahagian dalam tidak masak dengan elok.

Saya kongsi di bawah ini resipi untuk membuat Japanese Cotton Cheesecake ini dari blog  Home Cooking Adventure dan berharap anda akan mencubanya.  Saya percaya anda tidak akan menyesalinya kerana ianya tersangatlah yummy.

Happy baking my friends!  Maaf ye resipi ini dalam bahasa Inggeris...malas nak translate! huhuhu. 

JAPANESE CHEESECAKE RECIPE

- Home Cooking Adventure

Ingredients

  • 6 eggs
  • 250g cream cheese, room temperature
  • 50g butter, room temperature
  • 100 ml milk
  • 1/2 tsp vanilla extract/essence
  • 1 tbsp lemon juice
  • 60g flour
  • 20g cornstarch
  • 1/4 tsp salt
  • 135g sugar

Directions

  1. Preheat oven to 325F (160C).  Lightly grease an 8 inch (20cm) springform pan and line the bottom and sides with parchment paper.  The sides need to be about 4 inch in height.  Wrap the pan with 2 layers of heavy duty aluminium foil.
  2. Separate the egg whites from the yolks.
  3. Melt cream cheese, butter and milk over a double boiler.  Remove from heat and add vanilla extract/essence.  Let it cool.  Add the egg yolks and lemon juice then sift the flour, the cornstarch and salt over the mixture.  Whisk until well combined.
  4. Start whipping the whites until foamy.  Gradually add sugar and whip the whites until soft peaks form.
  5. Gradually fold the whipped whites into the cream cheese mixture.
  6. Pour the batter into the prepared pan, tap the pan to release air bubbles, place the pan into a larger pan and place in the oven.
  7. Pour hot water until about half way up the sides of the pan.
  8. Bake for 1 hr and 10 minutes until golden brown and then turn off oven and leave the cheesecake in the oven with the door slightly opened for 15-30 minutes
  9. The cake deflates a little bit and pulls away from the sides of the pan
  10. Remove the pan from the oven and let it cool
  11. Transfer into a serving plate and refrigerate for 4 hours or overnight
  12. Dust with powdered sugar before serving.
  13. Cut with hot knife.

15.12.16

NASI GORENG IKAN BILIS & PETAI YANG PALING ENAK



Resipi Nasi goreng Ikan Bilis dan Petai ini bukan sahaja sangatlah simple untuk disediakan, tetapi tersangatlah sedap.  Terasa pulak hendak share resipinya yang saya dapati dari blog Azie Kitchen. Oleh kerana ianya sangat mudah untuk disediakan, saya dah membuatnya beberapa kali, memang lazat.  Kalau tak percaya, boleh tengok resipi di bawah dan bolehlah cuba membuatnya.

Selamat mencuba ya...

Bahan-bahan

  • Nasi putih
  • 1 genggam ikan bilis digoreng garing
  • 1 gengam petai - hiris dan goreng
  • 3 biji telur
  • Garam

Bahan tumbuk

  • 5 tangkai cili merah
  • 1 tangkai cili hijau
  • 4 tangkai cili padi
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Belacan

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing.  Angkat tos dan ketepikan. 
  2. Goreng pula petai seketika dan angkat.  Ketepikan
  3. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
  4. Masukkan telur.  Kacau telur supaya bergaul rata dan masukkan nasi putih.  Kacau rata
  5. Masukkan ikan bilis dan petai yang telah digoreng.  Kacau rata.
  6. Masukkan garam secukupnya
  7. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan panas-panas







14.12.16

CRISPY CRUNCHY YUMMY CHOCOLATE CHIPS COOKIES



Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada yang sudi singgah.  Lama juga rasenya tak update blog saya ini.  Kadang-kadang bila malas tu, satu sen pun tak guna tapi kalu rajin, tak mahu pula berhenti update....hehehe...ada-ada jer le...



Anyway, hari ini nak share sikit resipi yang paling best untuk choc chips cookies yang saya telah cuba buat semalam.  Setelah sekian lama tercari-cari resipi yang bagus, akhirnya dapat yang ini dari Shahila Hanim dan saya nak ucapkan terima kaseh di atas perkongsian ini.  Betul kate yang telah berkongsi resipi ini "Confirm tak boleh stop bila dah makan"...memang ye...choc chips cookies ini memang terbaik kalau tak percaya, silalah cuba...bila dah cuba, silalah share komen anda samada setuju atau tidak....so jangan nak berlengah-lengah lagi, jom kita jenguk resipinya, then gi cari bahan-bahannya supaya kita boleh mula sekarang juga.....

Happy baking uolls!

Bahan A

  • 1 cawan butter
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudubesar susu cair/susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudukecil esen vanilla
  • Secubit garam

Bahan B

  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudukecil cream of tartar
  • 1 sudukecil baking powder
  • 1 sudukecil bicarbonate of soda
  • 2 cawan choc chips (boleh campur guna 1 cawan choc chips & 1 cawan choc rice)
  • 1 cawan kekacang (tak kira apa jenis, walnut, almonds, pecans - saya goreng tanpa minyak sekejap supaya cookies jadi lebih garing)

Cara

  1. Pukul Bahan A hingga sebati jangan pukul lama, dalam seminit cukup
  2. Masukkan Bahan B yang telah dicampur dan diayak dan gaul hingga sebati dengan senduk kayu
  3. Akhir sekali masukkan choc chips dan kacang
  4. Adunan agak lembik dan jarakkan sedikit semasa susun adunan
  5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 170 deg celcius
  6. Selamat mencuba

 photo copyright.jpg
blogger template by envye