15.5.15

APAM KAMPONG GULA MERAH YANG COMEL LAGI SEDAP

Bercerita pasal Apam ini, teringat zaman dulu2 suka sangat buat Apam Tepung Beras yang mengguna tapai nasi yang diperbuat dari nasi sejuk yang digaul dengan ragi dan diperap dalam bekas yang berbalut dengan kain dan disimpan di dalam tempat yang gelap selama lebihkurang 2 hari. Agak remeh sikit membuatnya tapi cantik dan sedap Apam2 Tepung Beras ni....tapi kali ini, Kak Raja nak share resipi Apam lain pulak iaitu Apam Kampong Gula Merah yang diambil dari blog Yati Memories (terima kaseh Yatie, izinkan Kak Raja share di sini ye) yang sangat sedap dan mudah di buat ini.  Kak Raja dah try buat semalam, memang sedap memang mudah hanya kena simpan lebihkurang 2 jam bancuhan apam ini dan Kak Raja guna acuan apam plastik kecil, tu yang lambat sikit nak siap kerana bancuhan ini menghasilkan banyak jugalah apam2 comel ini.  Kalau rasa nak try buat Apam Kampong yang sedap, boleh try yang ini...gerenti sedap..Jom kita lihat bahan2 dan cara2 membuatnya....Selamat mencuba ye you all....


Bahan A

  • 1/2 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn gula pasir*
  • 2 cwn air*
  • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)

Bahan B

  • 11gm yis mauripan
  • 1/2 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gulahalus

Bahan C

  • 4 cwn tepung gandum
  • secubit garam

Cara-Cara

  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
  2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
  5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
  6. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  7. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.




No comments:

Post a comment