29.7.16

SPAGHETTI BOLOGNESE



Satu lagi masakan yang digemari ramai, Spaghetti bolognese.  Ianya memang lazat dan sangat mengenyangkan.  Saya amatlah menggemarinya sejak dari kecil lagi sampai sekarang dah tua-tua ini rasa jemu pulak.  Bercakap tentang spaghetti ini, cucunda saya Muadzam Shah sangatlah menggemarinya, fevret dia sangat. Seronok tengok Muadzam enjoys his spaghetti just like his granny used to. 

Saya pasti semua dah pandai masak spaghetti bolognese ini tapi saja nak share kot-kot ada anak-anak kita yang masih belum tahu hendak membuatnya dan saya percaya mesti ada yang belum tahu memasaknya. Tapi kalau susah-susah sangat, boleh beli jer sauce Spaghetti Prego tu ke, untuk yang nak easy way out but saya prefer resipi yang ini guna tomato paste/puree dan kalau nak pedas sikit boleh add some cili sauce or sedikit cili padi. So entri saya kali ini, saya share di bawah ini resipinya - Spaghetti Bolognese yang sangatlah sedap ini.

Jom kita......


RESIPI SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-bahannya

1 packet spaghetti
500gm daging cincang
1 tin sedang tomato puri
250gm tomato sauce
2 biji besar bawang holland kuning (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
3  biji tomato segar ranum (dipotong dadu)
1 batang carrot (dipotong dadu)
1 tin cendawan butang (dihiris)
2 batang celery (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu
Oregano atau Italian Herbs
Garam & gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaiton (olive oil) atau minyak biasa
2 sudu besar butter
Parutan keju parmesan - untuk dihidang

Cara-cara membuatnya

Untuk spaghetti, rebus air yang mencukup dalam periuk besar, masukkan dua sudu teh garam
Biar air mendidih baru masukkan spaghetti dan kacau sekali-sekala dan masukkan sesudu minyak zaiton atau minyak biasa agar spaghetti tidak melekat
Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan
Untuk sos bolognese, panaskan minyak zaiton dan butter dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu
Masukkan daging yang telah dibasuh dan ditos
Goreng hingga warna daging keperangan dan air daging kering
Masukkan tomato, carrot, celery dan cendawan butang dan masak hingga sayur lembut
Masukkan tomato puri, sos tomato, air dan susu.  Kacau hingga sebati
Masukkan oregano/italian herbs dan kiub stock daging lembu
Kalau tak cukup masin, tambahkan garam & sedikit gula
Biar hingga mendidih kemudian renihkan dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat
Boleh dihidang dengan parutan keju parmesan

No comments:

Post a comment