24.7.16

PUDING JAGUNG


Pagi ini tak mau tulis banyak-banyak cukuplah sekadar nak berkongsi resipi Pudding Jagung yang sedap ini.  So sape2 nak try, jom intai resipinya di bawah ini.

Selamat mencuba ye!

Bahan-bahannya

  • 25g serbuk agar-agar
  • 300g gula
  • 1 tin susu sejat ideal
  • 1200ml air
  • 80g tepung kastad
  • 1 tin jagung cream
  • Sedikit pewarna kuning lemon (tak taruk pun tak pe)
  • Secubit garam 

Caranya

  1. Masak serbuk agar-agar, gula dan air hingga mendidih
  2. Satukan susu sejat dan tepung kastad serta secubit garam, kacau hingga tidak berketul
  3. Tuangkan ke dalam larutan agar-agar dan biar mendidih sekejap
  4. Masukkan jagung cream dan gaul rata
  5. Tuang dalam loyang/acuan pilihan
  6. Biarkan suam sedikit baru dimasukkan ke dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment