4.8.16

KURMA KAMBING NOXXA DAP DAP




Jom kita sediakan masakan Kurma Kambing guna periok Noxxa untuk lunch for the family hari ni.  Senang bangat ada periok Noxxa ni macam-macam boleh masak, cepat pulak tu.  Kurma Kambing ini pun cuma mengambil masa 25 minit jer untuk memasaknya.  Terasa daging kambing yang dimasak begitu tender lagi dan sangatlah delicious especially daging telah diperap dulu dengan rempah kurma serta halia dan bawang2 yang dikisar membuatkan daging kambing terasa sungguh enak.

Kepada yang bercadang nak masak kurma ini dan kepada yang kesuntukan masa dan ada pulak periok Noxxa ni kat rumah, apa kata try jer buat kurma ini.  Sedap tau puan-puan, rugi kalau tak try. Jom kita masuk dapur.  Selamat mencuba ye puan-puan.  

RESIPI KURMA KAMBING NOXXA DAP DAP

Bahan-bahannya

  • 700 gram daging kambing yang telah dipotong
  • 1 paket (atau 4 sudu besar) rempah kurma
  • Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar dan dicampur dengan rempah kurma.  Gaulkan dengan daging
  • Bawang besar, dimayang
  • Rempah ratus
  • Kentang
  • Lobak merah/carrot
  • Lada hijau (jika suka)
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • Garam sebagai perasa

Cara-cara Membuatnya

  1. Set pada Noxxa pressure cooker pada "Stir-fry" mode
  2. Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar dimayang dan rempah ratus
  3. Masukkan daging yang telah diperap tadi
  4. Tumskan seketika
  5. Masukkan kentang, carrot dan lada hijau
  6. Masukkan santan separuh kotak, air dan garam
  7. Air lebih kurang paras daging
  8. Off mode "Stir-Fry" tadi
  9. Set pada HP mode selama 25 minit
  10. Pastikan tombol menghala ke arah Pressure
  11. Release steam dan tadaaaaa siap sudah lauk kurma kambing kita
  12. Kalau nak kuah lagi pekat tekan mode "Stir'Fry" untuk pekatkan kuah.

No comments:

Post a comment