11.8.16

KETAM BLACKPEPPER CRAB


Biasanya kalau kita beli ketam, mesti tak de masak lain, asyik dengan masak lemak ketam, kari ketam, masak sambal ketam, sweet sour ketam, sup ketam atau goreng ketam atau pun ketam telur masin, betul tak?  Kali ini apa kata kita cuba Ketam Blackpepper ini yang saya jumpa di blog Rasa Malaysia semasa bergoogle mencari idea apa nak masak dengan ketam yang saya ada dalam fridge kat rumah tu.

Masakan Ketam Blackpepper ini sangatlah yummy, sangat delicious, menu ini saja dah cukup untuk mendapatkan satu hidangan yang boleh saya katekan lengkap, cukup dengan rasa ketam yang telah sebati dengan bawang2, daun kari, cili padi, sos2 tiram dan kicap. butter, taucu, lada hitam yang ditumbuk kasar2 dan juga udang keringnya...Seronok bila tengok suami dan anak memang appreciate masakan ketam blackpepper ini, sedap sangat kate mereka, cuma suami kate kalau bubuh sikit lagi lada hitam dan taucu, lagi sedap kot.  Daughter pula comment pedas, so maybe next time boleh kurangkan cili api.  Apa-apa pun overall, saya boleh bagi 5 bintang untuk resipi ini and this is for keeps!


Tak sabar rasenya nak share dengan rakan-rakan semua kat blog saya ini.  Saya dah cuba buat semalam so kalau rakan2 nak try something different, boleh cuba yang ini.  Kalau ada yang pernah buat, what do you think, sedap kan?...

Jom kita jengok resipinya, maaf lah sebab ianya dalam bahawa Inggeris tapi tak de masalah kot, malas pulak saya nak translate.  Saje nak biarkan dalam bahasa Inggeris ini at least we can learn and get used to the language...lagi pun masakan ini betul2 ade identiti Malaysia kerana bahan-bahannya terdiri dari bahan 3 kaum - Cina (seasonings), India (daun kari) & Melayu (cili padi)

Happy trying....cuba tau jangan tak cuba, menyesal nanti....

RESIPI KETAM BLACKPEPPER CRAB

Sumber : Rasa Malaysia

Ingredients

  • 3 fresh crabs
  • Some salt & turmeric powder (to mix with crabs before frying)
  • Oil for deep frying
  • 2 tablespoons butter
  • 2 shallots, thinly sliced
  • 2 cloves garlic, very finely chopped
  • 1 tablespoon salted soy beans (tauchu), mashed
  • 2 tablespoons dried prawns, roasted and ground
  • 3 tablespoons black pepper, ground coarsely
  • 1/2 cup curry leaves
  • 10 red or green bird's eye chillies, chopped
  • 2 tablespoons black soy sauce
  • 3 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons oyster sauce

Method

  1. Clean the crabs and cut in half, discarding the spongy "dead man's fingers."  Smash the claws with a cleaver to allow the seasonings in. 
  2. Deep fry the crab until half-cooked, drain and set aside (before frying, mix the crab with some salt and turmeric powder to add colour).
  3. Heat a wok or large kuali, melt the butter and add in shallots, garlic, salted soy beans, dried prawns, black pepper, curry leaves and chillies.  Saute till fragrant then add crab and the remaining ingredients.
  4. Cook for 10-15 minutes until crab is done.

No comments:

Post a comment