7.8.17

AWESOMELICIOUS ROAST CHICKEN



Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada yang sudi singgah intai2 kat blog masakan saya. Diharap semuanya berada di dalam keadaan sihat dan gembira selalu.

Lama juga tidak update blog saya ini dengan resipi2 kegemaran kami sekeluarga.  Hari ini ingat nak share satu resipi yang kalau you all tengok macam susah jer nak buat tapi sebenarnya senang sesangat.  Resipi Roast Chicken ini sangatlah lazat apa lagi bila kita sendiri buat gravynya..erhmmmm sungguh yummy tau dan sangat senang untuk membuatnya.


Senang ajer nak buat Roast chicken ini  Mula2 ayam seekor (tak payah buang kulit) setelah dibersihkan, hendaklah kita lap dulu dengan kitchen towel atau kitchen cloth biar ayam kita ini betul2 kering.  Sementara itu, kita tumbok sedikit lada hitam dan garam dan lumur ke atas ayam tadi biar rata dan setelah itu, Setelah ayam ini disumbat dengan stuffing (resipi di bawah) bolehlah diletak ke dalam dulang pembakar ayam yang dalam dan besar.   Tuangkan sikit olive oil di atas ayam ini supaya ianya akan menjadi lebih crispy dan enak dan juga supaya ianya tidak terlalu melekat kat dulang baking pan.  Biar bakar dalam oven hingga betul2 masak dan nampak cantik dan garing lebih kurang dalam sejam.



Sementara itu juga boleh sediakan stuffing untuk ayam.  Tumis dalam 2 biji bawang besar yang dipotong dadu. Tumis sampai layu dan wangi kemudian masukkan dalam 2 atau 3 keping chicken burger yang telah dipotong2 dadu juga.  Kacau dan biar masak seketika.  Masukkan pula dalam 3 keping roti putih yang telah dicarik2 dan gaul bersama bawang dan chicken burger tadi hingga sebati masukkan sedikit air dan biar masak.  Masukkan sedikit daun bay, oregano atau italian seasoning atau pun basil.  Perasakan garam, lada hitam dan sedikit gula juga.  Tutup api dan biar sejuk.  Setelah sejuk, sumbatkan ke dalam ayam tadi (seperti di atas).

Bila kelihatan ayam dah garing dan masak dengan warna yang telah brown, bolehlah diangkat ayam dan balut dalam aluminium foil supaya all the goodness ayam ini tak keluar hehehe.  Sementara itu kita buat gravynya pulak.  Letak bekas membakar ayam tadi di atas api yang perlahan.  Kikis2 semua leftovers dari minyak ayam tadi dan masukkan 2 atau 3 sudu tepung dan kacau hingga nampak sebati. Curahkan air dalam segelas atau lebih (tengok kepada kepekatan) dan biar masak atas api yang perlahan.  Kacau selalu agar ianya tidak berketul2 dan sekiranya nampak pekat masukkan air lagi.  Dalam pada itu, masukkan seketul chicken stock maggi dan kacau, taburkan lada hitam yang ditumbuk tadi dan sedikit garam.  Akhir sekali masukkan bay leave dan sedikit seasoning oregano atau basil.  OK Gravy kita dah pun siap.  Masukkan ke dalam bekas gravy.


Siapkan mash potatoes serta sayor2 seperti carrot, asparagus, broccoli atau peas yang telah dipotong dan direbus.  Ingat ye bila rebus sayor2 ini ada tips sikit.  Masukkan sayor ini bila air dah betul2 mendidih (campur sikit garam dan olive oil) masukkan sayor mengikut mana yang lambat lembut, tutup api dan toskan sayor2 ini dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air untuk stop them from menjadi layu.

So sekarang udah pun siap roast chicken kita... bolehlah hidang cantik2 dan mamam.  Of courselah Roast Chicken tu suruhlah encik suami tolong carve cantik2 dan letak dalam pingan hehehe. Santaplah dengan mashed potatoes tadi serta sayor2 rebus dan tuanglah gravy ke atas ayam tadi...ooohhh sedapnya!

Selamat mencuba ye.  Sedap tau roast chicken ini yang menjadi favourite saya sekeluarga.  Tidak lupa saya hendak ucap terima kaseh kepada bonda saudara saya, almarhum Raja Mahiran binti Raja Mohamed kerana telah mengajar kepada saya resipi yang tersangatlah fabulous ini.  Alfatihah buat arwah Wan Chu supaya diampuni segala dosa beliau dan di dalam kasih sayang Allah di sana.  Aamiin....semoga dengan perkongsian resipi ini juga beliau mendapat pahala dan manafaat/ganjaran dari Allah untuknya.  In Syaa Allah.


No comments:

Post a comment