6.1.16

APAM SIAM/APAM SODA/APAM MEREKAH



Alhamdullillah hari ini dapat saya berkongsi satu lagi resipi apam yang sangat sedap dan sungguh gebu, berbaloi membuatnya. Semenjak memiliki Steamer elektrik TRIO ni, semacam rajin jer buat kueh yang mengguna kaedah kukus kerana Steamer TRIO ini memang banyak memudahkan kerje-kerje mengukus.  Sekejap jer dah siap dan banyak pulak boleh dikukus dalam satu masa.  Lagi satu, senang kita nak pantau paras air dalam kukusan sebab see through.  So sesiapa yang belum memilikinya haruslah consider getting one okay. 

Sebenarnya sudah lama tercari-cari resipi Apam Merekah yang sangatlah comel ini tapi kebanyakkan tak berapa nak memuaskan.  Bila cuba resipi dari "Resepi Orang Kampung" ini (thank you & izinkan saya share pulak di blog saya ini), rasanya macam happy sangat coz apam menjadi dengan cantik dan gebu.  Walaupun tak berapa nak merekah (1st try) tapi yang penting apam ini so gebu and so spongy maybe terlebih sikit taruk ovalette, instead of one level tablespoon, saya rasa saya bubuh 1 heap tablespoon...Itu yang terlajak gebu tu hehehe!

Kepada yang ingin mencuba, bolehlah ikut resipi dibawah.  Apam ini manis sangat pada saya, so next time kena ingat kurangkan kepada 1 cawan sahaja dan make sure ovalette tu betul-betul 1 sudu makan kalau tidak apam akan menjadi terlampau gebu dan lembut.

Jom intai resipinya...Selamat mencuba & have fun okay! Dan yang penting jangan lupa baca Bismillah dahulu...In Syaa Allah kalau kita buat apa sahaja dengan ucapan Bismillah, Allah akan permudahkan....

Bahan-bahannya

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur gred B
  • 1 1/2 cawan gula (boleh dikurangkan kalau tak suka manis)
  • 1 sudu-teh esen vanilla
  • 1 cawan ice cream soda (saya guna brand F&N)
  • 1 sudu makan ovallete

Cara-cara membuatnya

  1. Pukul telur dengan gula sampai kembang, masukkan esen vanilla dan juga ovalette.  Putar lagi sampai putih
  2. Masukkan ice cream soda selang seli dengan tepung
  3. Putar lagi sehingga adunan nampak likat
  4. Bahagikan beberapa warna yang dikehendaki dan masukkan ke dalam plastik (piping bag) untuk senang dipicit dalam acuan (guna paper cup)
  5. Kalau acuan besar kukus 15 minit, acuan kecil 7-10 minit sahaja
  6. Kukus dengan api besar dan air yang mendidih (Pastikan air kukusan banyak)
  7. Selamat mencuba

No comments:

Post a comment